IDEALNO VRIJEME DA SE RUČA GRAH: ALI, PAZITE NA PET GREŠAKA KOD KUHANJA

Zima je sve bliže i, nekako, idealan je dan za grah.

Šta mislite da danas ili sutra napravite nenadmašeni grah? No, pazite, ovo je pet najčešćih grešaka kod kuhanja graha.

1.Kuhate ga predugo ili prekratko.

Kuhanje graha prava je mala gastro “nauka” jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.

Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer nitko ne želi jesti tvrdi sirovi grah.

Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuhanja obje vrste graha redovito provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.

2. Ne namačete dovoljno dugo suhi grah.

Traditional bulgarian bean broth served in restaurants

Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata.

Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka. Za brzo namakanje na jednu šaku suhog graha dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da zavre i ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

3. Ne stavljate dovoljno povrća.

Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na luku, češnjaku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršuna i celera.

4. Stavljate previše suhog mesa.

Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda dat će vašem varivu okus dima i ‘ubiti’ slatkoću koju daje povrće.

5. Pretjerujete sa začinima.

To se prije svega odnosi na sol, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da je suho meso i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TEŠKA NESREĆA U FABRICI: POGINULO SEDAM OSOBA, DEVET SE VODI KAO...

0
U požaru koji je izbio u fabrike za proizvodnju baruta i hemijskih proizvoda u ruskom regionu Rjazan poginulo je sedam osoba, a devet se vodi kao nestalo, saopšteno je iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije.