Zašto da grašak bude samo varivo?
Kroz našu tradicionalnu kuhinju svi smo navikli da grašak tretiramo samo kao varivo. Međutim, grašak može da bude odličan u salatama, raznim prilozima, supama, sosovima i rižotima.
Za danas sam vam napravio super recept za svaki ručak. Danas -ćemo raditi rižoto.
Za početak pokuselite 30-tak grama sušenih vrganja u mlaku vodu i pripremiti crveni luk, bijeli luk te ga propržiti na malo maslinovog ulja dok luk malo ne omekša. Nakon toga ga prebacite u neku zdjelicu i na istu tavu dodajte arborio rižu (najbolja riža za rižoto na našem tržištu).
Kratko propržite dok se zrna ne zapeku jer na način bit ćete sigurniji da se neće raspasti.
Kada se proprže zrna, nakon nekoliko minuta počnite podljevanje vodom ili temeljcem ako imate.
Dodati luk nazad u rižu te dodati grašak i sušene vrganje. Vodu iz vrganja polako dozirajte da ne pretjerate sa okusom.
U svakom slučaju, grašak i njegova prirodna slatkoća moraju dominirati. Podljevate postepeno rižoto 30-tak minuta dok ne bude gotov i na kraju dodajete svježi peršun, malo kopra, te sol i biber.
Obavezno dodati puter koji će dati okus i kremoznost vašem rižotu.
Možete ga poslužiti kao predjelo, samostalno jelo ili prilog za piletinu ili teletinu.
Uživajte i prijatno.