IMA LI SARAJEVO NEZAKONITOG KOMESARA POLICIJE?

Prema potvrđenoj presudi, kojom su poništena brojna činovanja u Upravi policije MUP-a KS, sudskim procesima koji su toku, ali I prijavama koje su predmet provjera, čini se da će se uskoro otvoriti brojna pitanja o radu dosadašnjih komisija za unapređenje, ali i posljedicama tog rada.

U prijavi koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo te proslijedilo Federalnoj upravi policije navodi se da je Nusret Selimović, prvi čovjek sarajevske policije, nezakonito stekao čin “glavni inspektor” te da ne može obavljati funkciju komesara jer ne ispunjava uslove za to.

U prijavi do koje smo došli, između ostalog, je navedeno:

  • Pljačke, paljevine, pucnjave, strah od migranata je svakodnevnica osoba nastanjenih u Sarajevu.  Jedan od razloga za loše stanje u policiji Kantona Sarajevo je što funkciju policijskog komesara obnaša osoba koja ne ispunjava zakonske uvjete za tu funkciju.

Policijski komesar, Nusret Selimović, nezakonito je stekao čin samostalnog inspektora, a shodno prethodnome i čin glavnog inspektora.

Ali, krenimo redom.

U članu 17.Odluke o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo koju je u 2002.godini donio Paddy Ashdown , a stupila je na snagu 6. decembra 2002.godine, član 33.dopunjen je novim stavom koji glasi:

Ovlaštena službena lica u ministartsvu će imati činove. Način na koji će se dodijeljivati i oduzimati činovi utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo. 

Uredbu o činovima i obilježjima činova u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je donijela Vlada Kantona Sarajevo  na osnovu člana 33.stav 4.Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo .Ova Uredba je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarjevo broj 29/02, 30.decembra 2002.godine.

U 2003. godini činovanje je vršeno na osnovu Uredbe o činovima i obilježjima činova u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nusret Selimović je prvi put činovan i stekao čin “VIŠEG INSPEKTORA” 21.07.2003.godine, sa datumom pravosnažnosti, počev od 14.08.2003.godine.

U članu 2.stav 2. Uredbe o činovima i obilježjima činova u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je definisano da ovlaštene osobe, službene osobe ministarstva stiču početne činove u zavisnosti od nivoa pristupanja policiji, a ostale činove kroz unaprijeđenje na osnovu propisanih procedura koje su ustanovljene ovom uredbom.

U članu 11.tačka 1. Uredbe je definisano da ovlaštene službene osobe  dobijaju sljedeće više činove na osnovu zadovoljenih kriterijuma, preporuka komisije za unaprjeđenje i raspoloživih slobodnih mjesta.

1.Kada on/ona provede određeno vrijeme noseći prethodni čin,

Da bi ovlašteno službeno lice bilo unaprijeđeno u čin SAMOSTALNI INSPEKTOR, pored uvjeta navedenih u članu 11.Uredbe, mora provesi u činu VIŠI INSPEKTOR 3 godine, što je definisano u članu 12.Stav 1.tačka 4.Uredbe.

U članu 19.su predviđeni izuzeci u dobivanju činova , kojima su propisani uvjeti, koje treba ispunjavati ovlašteno službeno lice, a kojima je dana mogućnost ranijeg činovanja za koje je potrebno provesti minimalno polovinu vremena potrebnu za naredni čin.

Izuzetak u činovanju nije moguć u slučaju kada Službenik treba biti unaprijeđen u čin višeg inspektora ili iznad. 

Iako je Nusretu Selimoviću, čin VIŠEG INSPEKTORA dodijeljen 21.07.2003.godine, sa datumom pravosnažnosti počev od 14.08.2003. godine, nakon šest i po mjeseci, iako u činu višeg inspektora nije proveo 3 godine, mu je proitvno odredbama Uredbe, nezakonito dodijeljen Čin “SAMOSTALNI INSPEKTOR” i to 16.02.2004.godine sa datumom pravosnažnosti počev od 27.02.2004.godine.

Kako je čin GLAVNI INSPEKTOR, dodijeljen Nusretu Selimoviću, nakon nezakonito stečenog čina SAMOSTALNI INSPEKTOR jasno proizilazi da je i naknadno dodijeljeni čin GLAVNI INSPEKTOR stečen nezakonito.

Nusret Selimović se prijavio na oglas za dodjelu čina SAMOSTALNI INSPEKTOR iako je znao za manjkavost u pogledu vremena provedenog u prethodnom činu, dakle djelovao je svjesno i u dogovoru sa drugom osobom sa kojom je dogovorio nezakonito napredovanje.

U vrijeme nezakonitog unaprijeđenja na funkciji policijskog komesara bio je Himzo Selimović, a ministar unutrašnjih poslova je bio Sulejman Bajrić.

Za sve što je naprijed napisano, dostavljam propise koji su važili u vrijeme nezakonitog činovanja.

Kako je čin GLAVNI INSPEKTOR, Nusret Selimović stekao nezakonito, on ne može obavljati funkciju policijskog komesara jer ne ispunjava uslove za istu, kako je definisano u članu 35.Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo koji je bio na snazi kada se prijavio na javni konkurs raspisan za poziciju policijskog komesara Kantona Sarajevo“

Sve ovo navedeno je u prijavi koja je dostavljena sarajevskom tužilaštvu. Iz Federalne uprave policije potvrdili su zaprimanje prijave od tužilaštva.

  • Vezano za Vaš upit da li su Federalnoj uprava policije dostavljene na nadležno postupanje prijave od strane Kantonalnog tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv određenih policijskih službenika  i Policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Nusreta Selimovića po pitanju navodnog nezakonitog napredovanja u službi, obavještavamo Vas da je ova Uprava policije zaprimila Zahtjev gore spomenutog tužilaštva u cilju provjere navoda iz prijava, te prikupljanju informacija i dokaza, s tim da u ovoj fazi nismo u mogućnosti iznositi više informacija u javnost.

Prema našim saznanjima, bliži se kraj sudskog procesa još jedne tužbe protiv Uprave policije MUP-a KS, a u vezi s činovanjem. Posljednju tužbu pokrenuo je policijski službenik G. R, a riječ je o proceduri za unapređenje 73 policijska službenika u čin inspektora, koja je po internom oglasu provedena 2018. godine.  Ukoliko sudski epilog konkursne procedure iz 2018. završi poput procedure unapređenja iz 2012., to bi za MUP KS bilo previše.

Sudeći prema raspoloženju i komentarima časnih, sposobnih, školovanih i iskusnih policijskih službenika u MUP-u KS, stječe se dojam da su s nestrpljenjem čekali  vrijeme otvaranja brojnih pitanja o radu dosadašnjih komisija, pravnika I ostalih koji su bili uključeni u procese nekih dosadašnjih unapređenja. Ipak, bez prejudiciranja, odgovore na ta pitanja ćemo, nakon što obave svoje radnje, zasigurno dobiti od Tužilaštva i Federalne uprave policije.

Video možete pogledati i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE