IMAM OPTUŽEN ZA PROPAGIRANJE TERORIZMA JER JE REKAO DA ERDOGAN BOLJE UPRAVLJA KRIZOM OD MACRONA

Vlasti Francuske provode projekte takozvane eliminacije separatizma u kojem se na udaru našla muslimanska zajednica u toj zemlji, a jedan od primjera je i slučaj imama Farida Slima kojem se sudi zato što je na društvenim mrežama objavio kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bolje upravlja krizom izazvanom pandemijom COVID-19 od njegovog francuskog kolege Emmanuela Macrona.

Guverner Chamberyja optužio je imama iz te francuske regije Slima za ponižavanje Francuske, pokušaj svrgavanja francuske vlade i propagiranje terorizma, a optuženi Slim se jučer pojavio na ročištu na sudu u Parizu. Sud je saslušao obje strane i najavio očitovanje o tužbi na narednom ročištu koje je najavljeno za 31. mart.

Državni tužilac Francuske prisustvovao je ročištu i od suda je zatražio da poništi odluke o pretresu imamove kuće jer je smatra pravno neosnovanom.

Po završetku ročišta, optuženi imam Slim je kazao kako mu je policija u kuću upala jedno jutro oko šest sati i saopćila mu da se tereti za propagiranje terorizma.

Ističući kako u Francuskoj kao imam radi već dvije decenije, Slim je kazao da je policije izvršila pretres njegove kuće i saopćila mu da će mu biti suđeno jer predstavlja prijetnju po tu zemlju.

  • Više od deset godina držim predavanja o islamu i radim u toj oblasti. Posebno se borim da omladinu u Francuskoj uputim kako da se štite od loših navika i radikalnih elemenata u društvu. Mladima stalno savjetujem da budu tolerantni i korisni u društvu – kazao je Slim.

Policija je tokom pretresa iz imamove kuće izuzela telefone i računare, a Slim je kazao da je u izvještaju navedeno kako nije pronađeno ništa što bi ukazivalo na njegovu povezanost s terorizmom ili bilo kojom drugom krivičnom radnjom.

Naglasivši da tokom istrage nisu pronađeni nikakvi dokazi jer nije ni počinio nikakva krivična djela, Slim smatra da je optužen samo zato što je javno iznosio stavove u svojstvu građanina.

  • Gdje je sada ta sloboda govora? Navodno sam radio nešto što ne priliči francuskom državljaninu. Sudi mi se jer sam kritikovao politiku francuske vlasti tokom pandemije, a posebno jer sam na Facebooku objavio da turski predsjednik Erdogan bolje upravlja tom krizom od francuskog predsjednika Macrona. Tako sam navodno ugrozio francuske zakone. Kao građanin sam samo rekao da nisam zadovoljan politikom zemlje u periodu pandemije – kazao je Slim.

Optuženi imam Slim ima šestero djece, a i njegova supruga organizira predavanja o islamu.

  • Ovo je sve veoma šokantno za našu djecu koja su odgajana u građanskom duhu o slobodama govora. Sada su shvatila da im je policija izvršila pretres kuće jer im je otac iznio svoje mišljenje. Kako sada da im to objasnimo? – kazao je Slim i dodao da je i njegovim učenicima teško shvatiti to što se radi učitelju koji ih uči da poštuju državu i društvene vrijednosti.

Advokat odbrane Seten Guez Guez je istakao da imam Slim uživa veliko poštovanje muslimanske zajednice u Francuskoj i mještana Chamberyja. On smatra da su optužbe protiv imama proizvoljne i neosnovane.

  • Optužbe koje su upućene mom štićeniku su proizašle iz toga što je shodno pravima svih građana iznio svoj stav i mišljenje. Jedino što mu se spočitava su objave na Facebooku – kazao je Guez.

Naglasivši da nije utvrđeno da je imam Slim imao kontakte sa bilo kakvim kriminalnim ili terorističkim elementima, advokat Guez je kazao da se imam tereti isključivo zbog objave predavanja na Facebooku, a da je najkomičniji dio optužbe vezan za to što je poredio turske i francuske predsjednike.

  • Zbog tog poređenja je optužen za pokušaj svrgavanja vlasti u Francuskoj. Možda je to i smiješno, ali zamislite šta bi rekli da je situacija drugačija i antiteroristički policijski tim upadne u kuću nekon ortodoksnog svećenika koji uporedi Macrona sa Erdoganom. Svi bi tada bili šokirani – kazao je advokat Guez.

Advokat Guez tvrdi da imami u Francuskoj, kao i svi građani, imaju pravo kritikovati politiku vlasti u toj zemlji. Guez je postavio retoričko pitanje da li se Francuska možda pretvara u zemlju diktature te dodao da ne želi misliti tako i da je ohrabren što je i tužilaštvo bilo naklonjeno njegovoj strani.

Guez je kazao da je pokrenuta i tužba za zahtjevom da se oštećenoj strani isplati 10.000 eura odštete za traumu koju je porodica proživjela.

Optuženi imam Slim je početkom pandemije kazao da francuski predsjednik Macron nije građanima besplatno dijelio zaštitne maske kao što je to učinio turski predsjednik Erdogan. On je također kazao da francuska vlast treba odvojiti budžet za maske kako odvaja i za nabavku suzavaca kojima policija rastjeruje demonstrante, a kritikovao je i rasističku retoriku francuskih ljekara koji su zagovarali da se Afrikanci koriste za testiranje tokom razvoja vakcina protiv koronavirusa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.