IMAMO POTENCIJALE VIŠE NEGO IJEDNA EVROPSKA DRŽAVA: PROFESORICA KNEŽEVIĆ ZA HAYAT O TURIZMU I EKONOMIJI U VRIJEME KORONE

Dekanesa Fakulteta za turizam i ekologiju Banja Luka Mariju Knežević bila je gošća u današnjem izdanju emisije "Dobar dan BiH".

Sa njom smo razgovarali o upravu turizmu, ekologiji i okolišu, te generalno kako je pandemija koronavirusa utjecala na turizam u našoj zemlji.

Istaknula je da je i kriza prilika, te otkrila koje su to prilike za preduzetnike u vremenu pandemije, ali i vremenu koje nam slijedi.

  • To i naglašavam, da su sve neprilike za nekog i prilika, jer su se ekonomisti turizma prvi put našli pred situacijom gdje ne znaju šta da kažu i ne vide skori izlaz. Pandemija će sigurno biti naša budućnost, obzirom da se bavim ekologijom. Mislim da je koronavirus odgovor prirode na naše ponašanje prema njoj i jedno veliko upozorenje da moramo promijeniti odnos prema prirodi. Globalno gledajući životna sredina je ugrožena – poručila je na početku Knežević.

Naglasila je da izobilje i globalna proizvodnja, potrošnja, snižavanje cijena i mnoge druge stvari su dovele do ove situacije koju sada imamo.

  • Preduzetnici u ovoj situaciji traže svoju priliku i ja sam bila preduzetnik u socijalizmu i mislim da i ovo može biti prilika za turizam da se prepozicionira. Masovni turizam gubi na značaju, a dobija individualni, što znači povratak netaknutoj prirodi, eko-turizmu, seoskom, turizam na vodi, odnosno jeftiniji oblik za koji imamo prilike i naravno za onaj za koji neće biti zainteresirani veliki svjetski igrači. Tu vidim veliku priliku za BiH, kao zemlju koja ima stanovnika kao i osrednji evropski grad. Imamo potencijale, mnogo veće nego ijedna evropska država – naglašava Knežević.

Dodala je da imamo stratešku prednost, jer smo navikli da radimo u nemogućim uslovima.

  • Od malena su nas učili naši stari na teške uvjete. Ovo je nama mnogo prirodnija situacija nego drugim zemljama, jer smo na to navikli. Turizam i ugostiteljstvo se kod nas brzo prepozicionira – dodaje Knežević.

Pogledajte video OVDJE.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIKI NEREDI U TIRANI: DEMONSTRANTI PALE ZGRADE, POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE

0
Opozicija je danas u glavnom gradu Albanije Tirani organizovala proteste protiv rukovodstva grada, a u jednom momentu sve je postalo nasilno.