INDIREKTNI POREZI: DRŽAVNA KASA BOGATIJA ZA 1 MILIJARDU I 310 MILIONA KM U ODNOSU NA  PROŠLU GODINU

Prihodi od indirektnih poreza u Bosnni i Hercegovini, od januara do kraja oktobra ove godine, iznosili su 8 milijardi i 213 miliona KM i veći su za 1 milijardu i 310 miliona KM ili 19 odsto u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili 6 milijardi i 903 miliona KM.

Samo u oktobru 2022. godine prikupljeno je 863 miliona KM indirektnih poreza što je za 116 miliona KM više u odnosu na oktobar 2021. godine, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon što je UIO u deset mjeseci 2022. godine privredi vratila 1 milijardu i 712 miliona KM povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-oktobar 2022. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 6 milijardi i 501 milion KM i veći su za 818 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period prošle godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-oktobar 2022. godine raspoređen je iznos od 717 miliona KM. Fedearciji BiH rapoređen je iznos od 3 milijarde i 559 miliona KM, Republici Srpskoj 1 milijarda i 977 miliona KM i Distriktu Brčko 199 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 174 miliona KM, Republika Srpska 115 miliona KM i Distrikt Brčko 6 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.