INFLACIJA U BIH GOTOVO JE DVOSTRUKO VEĆA NEGO U EU, A NAJTEŽE TEK DOLAZI

Inflacija u EU u septembru je iznosila 10,9 posto , dok je kod nas dosegla 18,1 posto . Vlasti u FBiH podijelile su jednokratne pomoći za oko 530 hiljada žitelja, što znači da je 30 posto stanovništva socijalno ugroženo

Pandemija koronavirusa, a nakon nje rat u Ukrajini istaknuli su u prvi plan sve slabosti svjetske ekonomije.

Rast cijena i kriza s energentima, mogli bi, kako navode u svjetskim financijskim organizacijama, uvesti pojedine zemlje u recesiju, što je već za Veliku Britaniju službeno potvrdila tamošnja centralna banka.

Ako Evropa i mnogo razvijenije zemlje strahuju kako će preživjeti zimu, kao posebno opravdano pitanje nameće se što je onda s ekonomijom nerazvijenih zemalja poput naše koje su potpuno ovisne o EU.

Rast inflacije

Prema izvještaju Eurostata, inflacija u Evropskoj uniji u septembru iznosila je 10,9 posto , dok je kod nas, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, dosegla 18,1 posto . Dakle, imamo gotovo dvostruko veću inflaciju od EU-a, što je veliki broj bh. građana, koji su i prije inflacije teško živjeli, dovelo u bezizlaznu situaciju i gurnulo u siromaštvo. Prosječna plaća za august ove godine iznosila je 1145 KM, a godinu ranije ona je iznosila oko 1000 KM.

Plaće su veće za 145 KM, dok je u isto vrijeme potrošačka košarica u septembru ove godine iznosila 2852,37 KM, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 2152,51 KM. Dakle, dok su plaće porasle za 145 KM, troškovi života rasli su za 700 KM. Zbog toga je osjetno smanjena platežna moć građana u odnosu na prošlu godinu. Mjere koje bi bar usporile ovaj trend ne postoje. Sindikati u oba entiteta traže povećanje minimalne plaće.

Građani kažu kako ne mogu izračunati koliko im je novca do sada pojela inflacija te da rast plaća ne prati svakodnevno povećanje cijena. Savez sindikata BiH ranije je tražio aktiviranje robnih rezervi, ograničavanje cijena, ali i još nekoliko mjera koje nisu zaživjele.

Nade sada polažu u zakon o minimalnoj plaći od 1000 KM koji je ovoga mjeseca usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Zahtjev za izvanredno usklađivanje najniže plaće Vladi RS-a još u julu podnio je Savez sindikata RS-a.

Najsiromašniji u Evropi

Veliki broj penzionera, ali i onih koji rade za plaće niže od 1000 KM, živi na rubu siromaštva jer imaju niska primanja, a svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica njihov životni standard još više ugrožava.

  • Ne možemo sada kupiti ni pola od onoga što smo kupovali prije ovih poskupljenja. Više se nemamo čega odreći – kažu penzionerke. U boljem položaju nisu ni oni koji rade za ispodprosječne plaće.
Ilustracija
  • Kad banka uzme ratu za kredit, nakon što platim režije, ostane mi 150 KM za hranu. Pa sad zamislite koliko hrane za to novca mogu kupiti. Odrekla sam se svega, još se mogu odreći samo života – kaže jedna trgovkinja. Zbog rasta cijena građani su sve siromašniji, konvertibilna marka vrijedi manje u našim novčanicima nego lani, a rast plaća ne može se osjetiti zbog visoke inflacije – ocijenio je ekonomski analitičar Admir Čavalić, upozorivši kako najteže razdoblje tek dolazi – zima, odnosno energetska kriza.

Prema njegovim riječima, inflacijom su najviše pogođeni oni s najmanjim dohotkom, odnosno oni na dnu društvene i ekonomske hijerarhije, piše Večernji list BiH.

  • To je posebno izraženo u kontekstu naše zemlje koja spada u red najsiromašnijih Evropskih zemalja – rekao je Čavalić u izjavi za Fenu, napomenuvši kako značajan dio raspoloživog dohotka građani troše na prehrambene proizvode i energente, što onda naglašava inflatorne pritiske.

Naglašava kako inflacija povećava rizik od siromaštva jer čini građane siromašnijim, a privrednike bespomoćnim u jeku rasta troškova proizvodnje. Prema njemu, inflacija donosi niz negativnih društvenih učinaka, čemu smo svjedočili tokom hiperinflacije 80-ih godina prošlog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji.

Od prevara, fiktivnih financijskih shema, pa sve do krađa, a moguće i konflikta. Ekonomski stručnjaci očekuju da će doći do pada inflacije u idućoj godini, a to potvrđuju i aktualne prognoze MMF-a. Međutim, smatra Čavalić, najteže razdoblje tek slijedi – zima, odnosno energetska kriza koja je prati, kako u svijetu i EU tako i u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KURDSKI EKSTREMISTI NAPALI RADNIKE AERODROMA U PARIZU

0
Tri osobe su povrijeđene u srijedu u incidentu koji su izazvale pristalice organizacije PKK na francuskom aerodromu Charles de Gaulle u Parizu.