INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA TVRDI DA RUSI OPET MIJENJAJU TAKTIKU

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

U nastavku prenosimo dijelove:

  • Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je ruska operativna pauza završila 16. jula. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je zapovjedniku Južne grupe Sergeju Surovikinu i zapovjedniku Centralne grupe Aleksandru Lapinu da pojačaju ofenzivne operacije na svim smjerovima. Ruske snage izvele su manje kopnenih napada na svim smjerovima 16. jula nego 15. jula, ali pojačale topničke i raketne napade.

Šojgu je naznačio da će Surovikin i Lapin nastaviti zapovijedati snagama na Istočnoj osovini, iako bi koncentracija snaga i napor ove veličine trebali zahtijevati samo jednog, vrlo visokog generalnog zapovjednika.

Surovikin bi u principu trebao zapovijedati sveukupno jer je višeg ranga od Lapina.

Šojgu čak nije imenovao Surovikina za čelnika ruskog Južnog vojnog okruga unatoč vjerovatnom smjenjivanju zapovjednika SMD-a Aleksandra Dvornikova i unatoč Surovikinovu iskustvu zapovijedanja Južnom grupacijom u Ukrajini.

Lapin je, nasuprot tome, bio i ostao zapovjednik Središnjeg vojnog okruga.

“VRLO ČUDNA ODLUKA KREMLJA”

Neuspjeh Kremlja da iskoristi operativnu pauzu za reorganizaciju ruske vojne zapovjedne strukture u Ukrajini i odluka da umjesto toga zadrži ad hoc zapovjednu strukturu vrlo je čudna.

Ukrajinski dužnosnici potvrdili su da je američki HIMARS stigao u Ukrajinu 23. juna. Ukrajinski operateri koriste HIMARS za napade na više ruskih ciljeva – posebice skladišta streljiva – od 25. juna.

Uništavanje ovih skladišta streljiva vjerovatno je degradiralo sposobnost ruskih snaga da izdrže veliku količinu topničke vatre duž bojnog polja”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GODIŠNJICA ZLOČINA U AHMIĆIMA! ADNAN ZEC, PREŽIVJELA ŽRTVA: TO ĆE MI...

0
Na današnji dan prije 31 godinu u Ahmićima su ubijene i spaljivane nedužne bošnjačke porodice s namjerom da budu istrijebljene zauvijek.