1. TEMPEH
192 kcal
proteini: 18.5g na 100g

Tempeh, tradicionalna indonežanska namirnica koja nastaje fermentisanjem soje, u sebi sadrži malo iznad 18g proteina na 100g i to uz relativno nizak broj kalorija u odnosu na druge proteine biljnog porijekla (kao što su to na primjer, leblebije). Ukoliko vam ovo nije dovoljno, tempeh sadrži i bakar, mangan, kalcijum, gvožđe i obilje dijetetskih vlakana, a zbog svoje lake pripreme i odličnog ukusa omiljen je kako među veganima i vegetarijancima, tako i među onima koji jedu meso ali se hrane zdravo.
2. SJEME KONOPLJE

553 kcal
proteini: 32g na 100g
Sjeme konoplje je visoko na našoj listi zato što preko 25% zbira kalorija koje imaju dolazi iz visokokvalitetnog proteina. Za poređenje: čia, koju obožavamo, kao i lan imaju svega 16 do 18 %. Dakle, sjeme konoplje je kvalitetniji biljni izvor proteina i lako se dodaje u razna jela i salate, koja mogu biti slana ili slatka u zavisnosti od toga šta više volite.
3. CRNI PASULJ
347 kcal
proteini: 21.6g na 100g

Ova mahunarka sadrži proteine i dijetetska vlakna ali i druge materije koje su našem tijelu potrebne, poput vitamina i minerala. Crni pasulj se redovno koristi u velikom broju vegetarijanskih i veganskih jela, bilo da je iz konzerve ili sveže kuhan. Dodajte ga u salatu, raznim kuhanim jelima ili čak i takosima i buritu (u kom može biti dodatak ali i zamhena za meso).
4. EDAMAME
122 kcal
proteini: 11g na 100g
Zelena zrna soje sve su popularnija i to prvenstveno duguju svom odličnom ukusu. Ko bi rekao da nešto tako dobro može da bude i toliko zdravo? Edamame sadrži čak 11g protiena na 100g, kao i vitamine i minerale što ga čini odličnom užinom (ali pazite, kad se jednom naviknete teško ćete živheti bez njega).
5.LEBLEBIJA
210 kcal
proteini: 11g na 100g
Ukoliko se trudite da smanjite apetit, leblebije će vam biti odličan saveznik. Iako imaju puno kalorija, izrazito su zasitne pa je potrebna veoma mala količina da se oshetite kao da ste se najeli. Slično crnom pasulju, i leblebije imaju veoma visok sadržaj proteina, a najbolje od svega jeste to što postoji gotovo bezbroj načina da se pripreme i dodaju jelima (čak i u vidu humusa). Slhedeći put kada budete pravili salatu, dodajte jednu ili dvuhe kašike leblebija i uvjerit ćete se u njihov efekat.