ISKORISTITE SEZONU JAGODA: NAPRAVITE NAJUKUSNIJI KOLAČ SA OVIM VOĆEM

Ako volite jagode, onda obavezno iskoristite sad kad je sezona svježe jagode i napravite ukusan kolač od mekanog biskvita, vanila krema i ovog voća. Preukusan je.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 90 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5 kašika ulja
  • 165 g glatkog brašna
  • 15 g praška za pecivo
  • 150 ml mlijeka za prelivanje biskvita nakon pečenja

Za fil:

  • 650 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 125 g maslaca ili margarina
  • 40 g gustina

Za voćni sloj:

  • 500 g jagoda
  • 2 kašike šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike šećera
  • sok koji puste jagode

Za preliv:

  • 1 kesica crvenog preliva za torte
  • 2 kašike šećera
  • 250 ml vode

Priprema:
Isjecite jagode, pa sipajte šećer i limunov sok. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane da puste sok.

Kratko umutite jaja, pa dodajte šećer i vanilin šećer i dobro sjedinite mikserom. Dodajte ulje, postepeno sipajte brašno sa praškom za pecivo i poslije svakog dodavanja mutite.

Kalup dimenzija 24×24 cm obložite pek papirom, a ivice kalupa premažite masnoćom. Sipajte smjesu i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Biskvit ostavite 10-ak minuta da se prohladi, a zatim ga izbockajte čačkalicom. Ravnomjerno prelijte mlijekom i ostavite da upije.

Puding, gustin i šećer pomiješajte. Od mlijeka uzmite 20 kašika i dodajte u puding i šećer i promiješajte dok ne nestanu grudvice.

Ostatak mlijeka skuhajte. Sklonite sa vatre, dodajte puding i vratite na šporet. Konstantno miješajte dok se smjesa ne zgusne.

U vruć fil stavite na kockice isjeckani maslac ili margarin, pa umutite dok se smjesa ne poveže i postane glatka. Vruć fil stavite na biskvit i dobro je zagladite.

Procijedite jagode. U sok od procijeđenih jagoda po potrebi dodajte vodu. Pomiješajte gustin i šećer, pa zajedno sa sokom zagrijte dok ne provri uz miješanje da smjesa postane bistra i gusta. U tankom sloju nanesite preko fila od vanile. Zatim poredajte jagode po cijelom kalupu.

Za kraj treba napraviti preliv za kolač prema uputstvu na pakovanju. Pomiješajte u posudi preliv za torte sa šećerom, pa u to sipajte vodu. Kuhajte dok ne proključa konstantno miješajući. Kad proključa sklonite sa vatre i pustite da polako počne da se hladi (10-ak minuta). Zatim uzmite četkicu, umočite ga u prohlađeni preliv i premažite jagode.

Nakon toga kolač stavite u frižider na hlađenje 4 sata, najbolje preko noći.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE