ISMAIL ĆIDIĆ IZ SAD ZA HAYAT: BIDEN IMA PREDNOST, UKOLIKO BUDE IZABRAN NE MOŽEMO OČEKIVATI DA ĆE ČAROBNIM ŠTAPIĆEM RIJEŠITI PROBLEME U BIH

Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center koji se trenutno nalazi u SAD-u u emisiji Dobar dan BiH Hayat TV-a, donio je najnovije informacije o izborima u ovoj državi.

Kakva je trenutna atmosfera u jednoj od  najmnogoljudnijih zemalja u svijetu? 

  • Atmosfera je prilično užarena da tako kažem, bez obzira na trenutnu pandemiju. Osjeti se predizborna nervoza,  ne samo zbog rezultata izbora već ono šta bi moglo uslijediti u narednih nekoliko dana.  Kao što smo mogli čitati iz medija aktuelni predsjednik Donald Trump, čak je najavio da ne prizna izbore, da se osloni na postizborne manipulacije što bi moglo dovesti do pravnih problema. Osjeti se nervoza kod onih najugroženijih, oni koji su ostali bez poslova, koji su izgubili poslove usljed ove pandemije i bit će interesantno pratiti šta će se dšavati u narednih nekoliko sedmica.

Pojedini kažu da nikad nije bio lakši izbori pred američkim narodom. Je li unatoč anketama i uvjerenjima koja vladaju u javnosti još uvijek neizvijesno ko će biti novi američki predsjednik?

  • Američko društvo nikada nije bilo podijeljeno, ali što olakšava biračima što govori činjenica da nikada manje nije bilo neodlučnih. Ovdje je društvo jako podijeljeno. To olakšava samim kandidatima izbor, a što se tiče anketa jasno je da je iskazana podrška Joe Bidenu, uključujući i u najbitnijim državama.

Imamo potpuno dva različita kandidata, različitih političkih pogleda, različitih stavova i sami kažete olakšava izbor biračima.. Je li upravo ovo olakšava izbor biračima i čini izbore izvjesnijim?

  • Apsolutno, s tim da je Biden htio proširiti svoju koaliciju. Obraćao se ljudima ma kakve političke poglede imali ranije. Biden je rekao da želi ponovo obnoviti, ujediniti SAD. Trump je više manje ostao na poznatih porukama. Oslanja se na ljude koji su ga podržali ranije, koji nemaju završene fakultete, konzervativce.

Sve nas ovdje najviše interesuje šta će američki izbori donijeti BIH?

  • U zavirnosti od toga ko pobijedi. Ukoliko pobijedi Joe Biden, možemo očekivati administraciju koja bi nam omogućila više toga. Moram naglasiti da Biden neće čarobnim štapćem riješiti situaciju u BiH. On je veliki prijatelj BiH. Mi ne možemo očekivati da će on riješiti naše probleme tek tako. On bi postao najstariji predsjednik u SAD ikada. I imat će puno posla u svojoj državi.

Video pogledajte OVDJE

(Faruk Durmišević)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.