ISMETA DERVOZ: EYOF 2019. JE POTVRDIO TEKOVINE ZOI ’84!

Sedmica obilježavanja 2. godišnjice EYOF-a potaknula nas je na razgovor u kojem je sumirala utiske naše bliske sportske prošlosti, ali i napravila osvrt na ZOI i davnu 1984. godinu.

Sarajevo je jedini grad u regionu sa dvije olimpijade u svojoj historiji. EYOF je nasljednik ZOI-a, Groodvy Vučka, a naš grad dokazano dobar domaćin. Možete li nam napraviti kratki osvrt na davnu 1984.?

Teško ćete naći suvremenike ZOI ’84, nas građanke i građane Sarajeva, ali i brojne goste, koji neće sa oduševljenjem govoriti o tim danima! Ja bih rekla i godinama, od dobivanja kandidature do realizacije, prema mnogima, najboljih zimskih Olimpijskih igara u historiji, svi smo živjeli za taj događaj. Zajedništvo, entuzijazam, radost, ponos, sve je to dio mojih sjećanja na ZOI ’84. Nesretni događaji 90-tih su onemogućili Sarajevo da postane svjetski zimski centar, piše Sarajevo.ba

Kakve mogućnosti je zapravo EYOF dao našem gradu i zemlji?

Uz svesrdnu „pomoć“ svih onih kojima kultura, sport, promocija grada i zemlje i nisu baš prioriteti, morali smo čekati 2019. i EYOF da se sjetimo, da ponovo osjetimo svu tu radost i zadovoljstvo, da ponosno dočekamo mlade sportiste i brojne goste. Značaj manifestacije je višeslojan: tako potrebno zajedništvo, saradnja dva grada, ponovno povezivanje i oživljavanje olimpijskih planina u zajedničkom projektu, prilika za mlade sportiste da provjere svoje kvalitete u susretu sa predstavnicima 46 zemalja, još jedna prilika da mi pokažemo naše gostoprimstvo, organizacione sposobnosti, potvrdimo tekovine ZOI ’84.

Svečana ceremonija otvaranja na stadionu Asim Ferhatović Hase je bila spektakularna. Vijorile su se zastave svih učesnica ovog Festivala mladosti, ponovo je upaljen olimpijski plamen. Kakav je osjećaj biti dio ovog velikog historijskog projekta?

Ono što mnogi u životu vide samo na TV ekranima, mi smo u Sarajevu doživjeli dva puta, taj grandiozni trenutak paljenja olimpijskog plamena! Mogu dozvati u sjećanju te oduševljene povike na stadionu 1984-te, ali mi je plamen upaljen na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović, na svečanosti otvaranja EYOF-a, potaknuo i suze! Bila sam tako ponosna na sve koji su se izborili za ovu organizaciju, prebrodili tolike prepreke, sve osmislili i realizirali i poslije toliko vremena iz Sarajeva u svijet poslali te slike radosti, nade, ponosa, ljepote mladosti i grada. Čast je bilo moći doprinijeti tome u malom dijelu velike organizacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE