ISPROBAJ JESENSKU VERZIJU BUHTI: SAVRŠENO SU MEKANE!

Pire od buče jedan je od nezaobilaznih sastojaka na jesenskom meniju, nerijetko i u sklopu deserta.

Odličan je dodatak dizanom tijestu, što dokazuje i ovaj recept za buhtle, prikladan prvim danima jeseni.  Priprema buhtlica nije zahtjevna, ali tijesto će, naravno, morati odstajati neko vrijeme kako bi se udvostručilo. Strpljenje je ključno, ali se isplati.

Sastojci:

– 400 g glatkog brašna

– 100 g manitoba brašna

– 10 g suhog kvasca

– 50 g šećera

– 20 g vanili šećera

– 1/3 čajne žličice soli

– 1 dl toplog mlijeka

– 150 g pirea od buče

– 80 g otopljenog maslaca sobne temperature

– 1 jaje

– 1 do 2 jušne žlice ruma

– ribana korica pola limuna

– džem od šljiva za punjenje

Pire od buče: Kako bi pire sadržavao što manje vode, kockice očišćene buče kuham na pari (brzo je gotova) i ohladim na papirnatom ručniku, a potom  vilicom usitnim. Komadi buče se mogu peći u pećnici, to puno duže traje, no ipak preferiram taj način.

Priprema:

1. Pomiješati glatko i manitoba brašno, suhi kvasac, šećer i sol, dodati mlijeko, pire od buče, maslac, jaje, vanili šećer, rum i koricu limuna. Umijesiti mekano tijesto, najjednostavnije je mikserom, po potrebi dodati još glatkog brašna ili mlijeka jer pire od buče ne sadrži uvijek istu količinu vode. Kad postane glatko i odvaja se od posude, gotovo je.

2. Posipati tijesto s malo brašna, prekriti prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopiti i držati na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam.

3. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku za tijesto, valjkom ga razvući u pravokutni oblik i izrezati na 12 kocaka. Na sredinu svake kocke staviti džem od šljiva (u koji može dodati cimeta i malo ruma) i umotati, položiti u pleh za pečenje visokog ruba obložen papirom za pečenje, spoj prema dolje.

4. Prekriti prozirnom folijom premazanom uljem ili poklopiti i držati na toplom mjestu dok se ne udvostruči obujam.

5. Premazati žumanjkom u koji se umiješa žlica mlijeka, staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C°. Peći ih 30-ak minuta, ovisi kakva je pećnica. Moraju dobiti lijepu boju i gore i dolje.

6. Volim da im i korica bude mekana, zato ih premažem maslacem odmah po vađenju iz pećnice i prekrijem papirom za pečenje na koji još stavim kuhinjsku krpu. Tko ih pustim 10-15 minuta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE