ISPROBAJTE JEDNOSTAVNE VJEŽBE ISTEZANJA ZA LAKŠI POČETAK DANA

Za istezanje ujutro dovoljno vam je svega pet do deset minuta kada ustanete iz kreveta, a pomoći će vam da lakše prebrodite napore s kojima se vaše tijelo suočava te steknete energiju za cijeli dan.

Sega nekoliko vježbi može učiniti da se vaše tijelo oslobodi napetosti i postane fleksibilno još od samog jutra.

Prva je vježba disanja, poznata po tome što potiče krvotok te zagrijava tijelo i priprema ga za vježbe koje slijede.

Lezite na ravnu površinu, podignite glavu, vrat i ramena od poda, ispružite ruke pokraj bokova. Noge neka stoje pod uglom od 90 stepeni, a zatim u tom položaju podižite ruke kao da udarate po površini vode. Udisanjem na nos, a izdisanjem na usta, napravite 100 pokreta rukama.

Roll up – vježba za istezanje mišića leža i jačanje centra tijela.

Lezite na ravnu površinu i podignite ruke okomito s tijelom, s udahom se podignite u sjedeći položaj i istegnite se pružajući ruke prema naprijed. Zatim se vratite u početni položaj. Prilikom ustajanja i vraćanja trupa u ležeći položaj izuzetno je važno da mišići trbuha budu čvrsti.

One Leg Circle – jačanje nogu u korijenu kuka.

Ostanite u ležećem položaju, a zatim privucite jednu nogu k tijelu. Ispružite je prema gore, a onda kružnim pokretima, ne mičući tijelo, pravite krugove nogom. Krug počnite udisanjem, a završite izdisanjem.

Spine Stretch Forward – istezanje donjeg dijela leđa, pomaže nam da pravilno sjedimo i pročistimo pluća.

Sjednite i ispružite noge. Ruke ispružite ispred sebe, paralelno sa podom i u visini ramena. Rukama se istežite prema naprijed, pazeći da kičma i vrat ostanu ravni. S izdisajem se vratite u početni položaj.

Saw – poboljšava disanje te jača kičmu i bočne mišiće trbuha.

Sjednite i ispružite noge, a ruke raširite u visini ramena. Ne pomičući noge s poda, s udisajem se zaokrenite na stranu. Jednu ruku podignite uvis, a pogledom pratite drugu ruku koju ste spustili pokraj vanjske strane gležnja. Ponovite vježbu par puta, pa zatim i na drugu stranu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SREDNJOŠKOLCI IZ NIZOZEMSKE OKREČILI ŠKOLU U BIH

0
Srednjoškolci iz Nizozemske, koji borave ovih dana u Sanskom Mostu, provela je volontersku akciju krečenja i uređenja prostorija područne škole u naselju Zdena, nadomak tog grada.