ISTRAGA NAKON SMRTI DJEVOJČICE: ZAŠTO NIJE SERVISIRANA OPREMA, ODAKLE PENZIONISANA ANESTETIČARKA NA OPERACIJI

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, zatražilo je pojačan zdravstveno-inspekcijski nadzor u svim privatnim praksama i poliklinikama na području Kantona Sarajevo u kojima se provode hirurški zahvati i druge intervencije u anesteziji.

Takav zahtjev uslijedio je nakon što je na Pedijatrijsku kliniku KCUS hitno je primljena djevojčica Džena Gadžun koja je tokom operacije palo u komu. Operacija se vodila u Privatnoj klinici Halimić.

Operativni zahvat su vršile dr. Nina Jovanović i d.r Jasmina Halimić, anesteziju je vodio dr. Sead Rožajac, kojem je pomagala Nermina Kadić, anestetičarka u penziji.

Kantonalni zdravstveni inspektori vršili su tri zdravstveno – inspekcijska nadzora, s ciljem utvrđivanja usklađenosti prostora, opreme, kadra i evidencija sa propisima iz oblasti zdravstva u privatnim ordinacijama, kako je gore navedeno.

Slijedom zaprimljenog zahtjeva, kao i medijskih navoda započeti su zdravstveno – inspekcijski nadzori kako bi se utvrdilo ispunjenost zakonom propisanih uslova vezanih za prostor, opremu, kadar i evidencije iz oblasti zdravstva.

Izvršen je zdravstveno inspekcijski nadzor u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji “dr Halimić“ u Sarajevu.

Uvidom u rješenje nadležnog ministarstva zdravstva konstatovano da je ordinacija registrovana za pružanje specijalističko – konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti oftalmologije, te obavljanja hirurških zahvata male hirurgije isključivo u lokalnoj anesteziji.

Izvršen je obilazak ordinacije, te je utvrđeno da ordinacija ispunjava uvjete u pogledu prostora, shodno Pravilniku o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom.

Nadalje je utvrđeno da ordinacija ispunjava propisane uvjete u pogledu opreme.

Propisano je da privatna praksa, mora imati zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme, te potvrdu o redovnom servisiranju, kao i atest proizvođača. Slijedom navedenog za medicinsko-tehničku opremu predočen je dokaz o kontroli iste od 01.8.2018. godine izdat od firme Đaković d.o.o. Banja Luka. Predočen je zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme sa firmom Đaković d.o.o. Banja Luka, važeći do 2.8.2019. godine. Prema navedenom, nije predočen valjan zaključen ugovor o servisiranju medicinsko-tehničke opreme.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno da u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji “dr Halimić” zdravstvenu djelatnost obavljaju dr Jasmina Halimić, za koju je predočen dokaz o položenom stručnom ispitu iz oftalmologije, kao i licenca izdata od nadležne komore, važećeg roka.

Dopunsku djelatnost u subjektu nadzora obavlja dr. Nina Jovanović, za koju je predočen ugovor za obavljane dopunskog rada, zaključen između imenovane, Privatne oftalmološke ordinacije “dr. Halimić” i JU Kantonalne bolnice Zenica.

Za dr. Ninu Jovanović predočeno je uvjerenje o položenom stručnom specijalističkom ispitu iz oftalmologije, te licenca izdata od Ljekarske komore ZDK, ali ne i nadležne Ljekarske komore Kantona Sarajevo ili Ljekarske komore Federacije BiH.

Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je utvrđeno da se isti ne vodi potpuno u smislu propisanog sadržaja prema Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva. Pojedine evidentirane zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene potpisom i pečatom ordinarijusa.

Prema saznanjima da subjekt nadzora obavlja hirurške zahvate u općoj anesteziji, zatražena je evidencija o istim, što nije predočeno u momentu nadzora.

Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom, decidno je propisano da se hirurški zahvati u specijalističkim ordinacijama mogu obavljati isključivo u lokalnoj anesteziji.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja zdravstvena inspekcija će djelovati upravnom mjerom – donošenje rješenja.

  • Tako zabranjuje obavljanje hirurških zahvata u općoj anesteziji.
  • Zabranit će se organiziranje i ugovaranje zdravstvenih usluga sa pravnim ili fizičkim licima koji ne ispunjavaju uvjete previđene zakonom za obavljanje zdravstvenih djelatnosti i koja nemaju odobrenje nadležnog ministarstva zdravstva.
  • Privremeno će se zabraniti obavljanje dopunskog rada dr. Nini Jovanović u predmetnoj ordinaciji, do dobivanja licence nadležne Ljekarske komore Kantona Sarajevo ili Ljekarske komore Federacije BiH.
  • Naredit će se i otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti vezanih za obezbjeđenje valjanog ugovora o redovnom servisiranju medicinsko-tehničke opreme, kao i propisno vođenje medicinske dokumentacije u skladu sa Zakonom o evidencijama u oblasti zdravstva.

Prije pet dana izvršen je inspekcijski nadzor i u Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola, Prim. dr Suad Rožajac, u ulici Branislava Nušića broj 166.

Izvršen je obilazak predmetnog prostora ordinacije te je utvrđeno da ista koristi ustupljeni prostor prema ugovoru i to: jedna prostorija za pregled i smještaj ležećeg bolesnika (postoperativni tretman), odvojenu prostoriju za anesteziološke intervencije, hodnik i sanitarni čvor, pri čemu su prostorije locirane na donjoj etaži poslovnih prostorija.

Za vrijeme kontrole inspekciji je rečeno kako se hirurški zahvati vode u općoj anesteziji u prostoru koji je zakupljen kod dr. Bejtovića. No, kasnije im je predočen tripartitni ugovor o poslovnoj saradnji koji je zaključen 1.10.2020. godine, na godinu dana!

Pored navedenog, koriste se zajedničke prostorije sa dr Jasminom Bejtović (PSO “Bejtović): “čekaonicu, arhivu i medicinsku dokumentaciju, kao i odvojen sanitarni čvor, na gornjoj etaži” (definisano čl. 1 navedenog ugovora o ustupanju). Ugovorom je definisano korištenje zajedničkih prostorija, iako rješenjem nadležnog ministarstva zdravstva nije utvrđeno obavljanje grupne prakse. Utvrđeno je i da subjekt nadzora nema odvojenu prostoriju za pregled pacijenta.

U istom prostoru zatečen je aparat za opću anesteziju s monitorom – SNS COMPANY, CE0473, potom dva aspiratora, (po izjavi dr Suada Rožajca oba u funkciji) i termokauter. Za navedenu opremu nije predočen dokaz o ispravnosti, odnosno atest proizvođača, potvrda o redovnom servisiranju. U momentu nadzora, za gore navedenu opremu, nije predočena dokumentacija.

Inspekcija je zatražila na uvid licencu za penzionisanu anestetičarku Nerminu Kadić, ali ista nije predočena u momentu njihovog nadzora. Zbog toga je inspekcija donijela rješenje kojom joj privremeno zabranjuje obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Na osnovu izvršenih inspekcijskih nadzora i utvrđenog činjeničnog stanja u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji “dr Halimić” i Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju boli, Prim. dr Suad Rožajac, izvršen je zdravstveno – inspekcijski nadzor i u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović.

U momentu nadzora utvrđeno da je iznad ulaza u subjekt nadzora istaknut natpis “Poliklinika Bejtović”, a sa lijeve strane pored ulaza natpis Privatna stomatološka ordinacija “Bejtović”. S obzirom na to da ni u ovom slučaju procedura nije ispoštovana, inspekcija je zabranila isticanje naziva „Poliklinika“ iznad ulaza u stomatološku ordinaciju. Takđer, inspekciji u vrijeme nadzora nije predočen zaključen ugovor o servisiranju kako je propisano Pravilnikom.

Izvršen je uvid u protokol bolesnika, te je konstatovano da je isti vođen nepotpuno, a pojedine zdravstvene usluge nisu propisno ovjerene pečatom i potpisom ordinarijusa.

Inspekcija će također organiziranje i ugovaranje zdravstvenih usluga sa pravnim ili fizičkim licima koji ne ispunjavaju uvjete previđene zakonom za obavljanje zdravstvenih djelatnosti i koja nemaju odobrenje nadležnog ministarstva zdravstva; naredit će izmještanje anesteziološke opreme za opću anesteziju i to anesteziološkog aparata, termokauter-bipolar i monopolar, sauger-aspiratora, iz privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola, Prim. dr Suad Rožajac, u ulici Branislava Nušića broj 166, odnosno uustupljenog prostora, vlasnika Benjamina i Jasmine Bejtović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RIJEŠENA MISTERIJA NAPREDNE KINESKE CIVILIZACIJE KOJA JE NESTALA PRIJE 4.000 GODINA

0
Prije otprilike 5.300 godina na istoku Kine pojavila se civilizacija koja je sagradila nevjerovatan grad kakvog možda do tada nije bilo u cijeloj Aziji.