Studija koju su proveli istraživači sa univerziteta u Oregonu i objavili u časopisu Neuroscience pokazuje da prehrana bogata mastima i šećerima može negativno utjecati na “kognitivnu fleksibilnost” i na sposobnost da se prilagodimo na promjene.
Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima, koji su konzumirali hranu s različitim razinama masti i šećera, a potom su morali proći niz testova, poput laboratorija, kako bi se pratile promjene u njihovim mentalnim i fizičkim funkcijama.
Istraživači su posvetili posebnu pažnju bakterijama koje se nalaze u probavnom sustavu miševa iz svake kontrolne skupine.
- Bakterije mogu ispustiti spojeve koji djeluju kao neurotransmiteri, stimulirati živce ili imunološki sustav i time utjecati na niz bioloških funkcij – pojasnila je Kathy Magnusson, profesorica na fakultetu veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling.
U četiri sedmice, mentalne i fizičke sposobnosti miševa koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masti i šećera počele su opadati, posebno kad bi se promijenila jedna ili više varijabli. Kao najvažniji faktor koji utječe na smanjenje moždanih funkcija identificirane su bakterije u probavnom traktu.
Ljudi tom dijelu svog tijela posvećuju više pažnje no ikada. Mljekarska industrija koristi termin “probiotik” kako bi svojim proizvodima privukle one koji teže zdravom načinu života, a znanstvenici sve više pažnje posvećuju milijardama bakterijama koje žive u probavnom sustavu.
Jedna od prvih studija koje su povezale crijevne bakterije s moždanim funkcijama provedena je u Centru Gail and Gerald Oppenheimer. U istraživanje su uključene tri skupine žena, jedna je konzumirala jogurte s dodanim probioticima svakodnevno tijekom četiri tjedna, druga je jela jogurte bez probiotika, a treća nije mijenjala prehranu. Skupine bez probiotika pokazale su loše rezultate u kognitivnim testovima, ali i u testovima povezanima s emocijama.
- Ovo istraživanje ukazuje na to da šećer i masti mijenjaju zdrave bakterijske sustave, a to je jedan od razloga zašto je ta hrana štetna za nas – tvrdi Magnusson.