ISTRAŽIVANJE OTKRILO ŠTO BI VAM SE MOGLO DOGODITI AKO SVAKODNEVNO JEDETE KIVI

Kad pomislite na svoje omiljeno voće, što vam prvo padne na pamet?

Banane i jabuke se već tradicionalno nalaze na vrhu popisa voća koje se najviše konzumira diljem svijeta. No, vjerujemo da bi i kivi našao svoje mjesto na popisu omiljenog voća.

Nedavna istraživanja sugeriraju da to voće može imati mnoštvo zdravstvenih blagodati, od kojih je jedna ključna za oporavak od (intenzivnog) vježbanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients početkom ove godine, trkači koji su jeli dva kivija dnevno tokom mjesec dana smanjili su oksidacijsku štetu od intenzivnog fizičkog treninga. Sportaši koji rutinski treniraju visokim intenzitetom obično uzimaju veliku količinu kisika kad vježbaju, objašnjava Matthew Kadey u članku Runner’s World. Iako je kisik neophodan za mišićno stezanje, udisanje previše kisika također može povećati broj slobodnih radikala u vašem tijelu. Zauzvrat se javlja oksidativni stres, koji se opisuje kao neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu, navodi Index.hr.

Što je oksidativni stres?

S vremenom oksidativni stres može oštetiti DNK, kao i esencijalno masno tkivo i proteine ​​u vašem tijelu. Kao rezultat, može se pojaviti nekoliko zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju, dijabetes, aterosklerozu, pa čak i Alzheimerovu bolest. Osim intenzivnim treninzima oksidativni stres može biti uzrokovan unošenjem pesticida na konvencionalno voće i povrće, onečišćujućih tvari u zrak, pa čak i konzumiranjem prehrane bogate šećerom, masnoćama i alkoholom.

Budući da toliko potencijalnih čimbenika pridonosi povećanju slobodnih radikala, ključno je jesti hranu bogatu antioksidansima kako bi se uspostavila ravnoteža.

Za istraživanje su istraživači u Japanu regrutirali 30 muških trkača na srednje i velike udaljenosti koji su redovito bili izloženi oksidacijskom stresu izazvanom treningom. Polovina sudionika dobila je uputu da dva mjeseca jedu dva kivija dnevno, bez drugih promjena u prehrani, a druga polovina uopće nije konzumirala kivi. Na kraju studije istraživači su otkrili da su oni koji su jeli to voće dva puta dnevno smanjili štetne učinke treninga izazvanih oksidativnim stresom na svoja tijela povećavajući razinu antioksidansa.

Prethodno istraživanje pokazalo je da kivi sadrži antioksidativna svojstva koja se mogu boriti protiv oksidativnog oštećenja DNK. Jedno istraživanje čak sugeriše da antioksidans i vitamin C prisutni u kiviju mogu pomoći u liječenju astme, piše Eat This, Not That.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GUTERRES: POTREBAN POTPUNI PREKID VATRE U GAZI

0
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres u utorak se založio za potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze i rekao da humanitarna pauza između Izraela i Hamasa ne rješava ključne probleme.