ITALIJANI U STRAHU: PANIČNA KUPOVINA NAKON NOVIH MJERA ZBOG KORONAVIRUSA

Nakon što je italijanski premijer Giuseppe Conte sinoć pooštrio mjere sprečavanja širenja koronavirusa i donio odluku da ova cijela zemlja bude u izolaciji, mnoge Italijane je ta vijest dodatno uznemirila zbog čega su panično kupovali u supermarketima koji rade noću.

Na Twitteru su se nizale objave i snimci na kojima je prikazano kako su napravljeni dugi redovi i gužve ispred i unutar prodavnica širom zemlje.

Mnogi komentari su sa osudama poput “naređeno nam je da ostanemo kući kako ne bi širili virus”. Također, mnogi su naveli i kako su nove mjere izrečene kako se ne bi širio virus, ali da “nigdje nije navedeno kako će nastupiti glad”, pri čemu su mislili da nema potrebe za paničnim kupovanjem.

Vlada Italije je zbog toga uputila apel građanima da ne šire paniku i da se nove mjere odnose na kretanje, a da nije neophodno da zbog toga bespotrebno kupuju velike zalihe namirnica.

Premijer Giuseppe Conte je sinoć istakao da je najbolje za građane Italije da ostanu kod kuće, dok će putovanja biti dozvoljena samo iz poslovnih razloga ili u slučaju ozbiljne porodične nužde. Ove mjere koje stupaju na snagu danas, dodao je Conte, uvode se kako bi se zaštitile najranjivije kategorije društva.

Nastava u školama se također odgađa najkraće do 3. aprila, a premijer je poručio da se svi moraju nečega odreći za dobrobit zemlje.

Italija je do sada evropska zemlja koja je najteže pogođena koronavirusom gdje je do sada blokirana regija Lombardija koja je na sjeveru, uključujući Milan te još 14 pogođenih pokrajina u kojima živi više od 15 miliona ljudi.

Međutim, sada će cijela Italija biti u izolaciji zbog masovnog širenja koronavirusa. Također se obustavljaju i sva javna okupljanja i sportski događaji u državi.

Prema ranijoj odluci italijanskih vlasti, građani su mogli napustiti regiju Lombardiju samo iz ozbiljne nužde, to jest ukoliko su imali potvrdu da moraju preći granicu iz uvjerljivih poslovnih razloga, zdravstvenih razloga ili zato što se moraju vratiti svojim kućama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE