ITALIJANSKA VLADA POOŠTRILA MJERE PROTIV SPAŠAVANJA MIGRANATA NA MORU

Italijanska desničarska vlada odobrila je mjere za kažnjavanje humanitarnih organizacija koje spašavaju migrante na moru i zapljenjuju njihove brodove ukoliko prekrše nova, strožija pravila – u potezu za koji jedna grupa tvrdi da bi mogao ugroziti živote.

U uredbi vlade odobrenoj kasno u srijedu, u čiji je je uvid došao Reuters, navodi se da bi ti brodovi trebali zatražiti luku i otploviti u nju “bez odgađanja” nakon spašavanja, umjesto da ostanu na moru u potrazi za drugim migrantskim brodovima u nevolji.

Trenutno misije humanitarnih ili nevladinih organizacija na središnjem Mediteranu obično traju nekoliko dana, a njihovi čamci završavaju razne spasilačke operacije i često ukrcavaju stotine ljudi.

Brodovi nevladinih organizacija također moraju obavijestiti one na brodu da mogu tražiti međunarodnu zaštitu bilo gdje u Evropskoj uniji, navodi se u uredbi.

Kapetani koji krše ova pravila rizikuju novčane kazne do 50.000 eura, a ponovljeni prekršaji mogu dovesti do zapljene broda, dodaje se.

Otkako je stupila na dužnost u oktobru, vlada premijerke Giorgie Meloni ciljala je na aktivnosti humanitarnih organizacija za spašavanje na moru, optužujući ih da olakšavaju rad trgovaca ljudima u jeku porasta broja dolazaka.

Te organizacije odbacuju optužbe.

Riccardo Gatti, koji je zadužen za spasilački brod kojim upravlja humanitarna organizacija Ljekari bez granica, rekao je u četvrtak za list la Repubblica da je dekret dio strategije koja “povećava rizik od smrti za hiljade ljudi”.

Pravila koja otežavaju izvođenje višestrukog spašavanja mogu se suprotstaviti međunarodnim konvencijama i bila su “etički neprihvatljiva”, rekao je.

Oko 102.000 migranata iskrcalo se u Italiji do sada u ovoj godini, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, u poređenju s oko 66.500 u istom periodu prošle godine, 34.000 u 2021. i najviše od 181.000 u 2016.

U dokumentu iz ureda ministra unutrašnjih poslova Mattea Piantedosija navodi se da je samo oko deset posto onih koji su stigli u Italiju 2022. godine dovezeno na obalu brodovima nevladinih organizacija.

Također se, međutim, navodi da su ti brodovi djelovali kao “faktor privlačenja” za one koji su iz Libije na opasnom putovanju preko Sredozemnog mora. Nevladine organizacije kažu da podaci pokazuju da njihovo prisustvo na moru ne podstiče migrante da odu.

Pitanje kako se nositi s imigracijom u Evropskoj uniji uglavnom bez granica godinama je izvor napetosti. Italija i Španija, u koje stiže većina brodova, dugo vremena tvrde da saveznice iz EU moraju prihvatiti više migranata koji pristižu na njihove obale.

To pitanje izazvalo je diplomatski sukob u novembru između Italije i Francuske, nakon što je Rim odbio da pusti humanitarni brod s dvjestotinjak ljudi da pristane u italijanskim lukama, a brod je na kraju otplovio u Francusku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAMJENIK DIREKTORA KOSOVSKE POLICIJE DEJAN JANKOVIĆ PUŠTEN IZ SRBIJANSKOG PRITVORA

0
Srbijanske vlasti pustile su iz pritvora zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića koji je uhapšen na graničnom prijelazu Jarinje i optužen za narušavanje ustavnog poretka Srbije.