ITALIJANSKI PREMIJER: PUTIN MI JE KAZAO DA NIJE JOŠ UVIJEK VRIJEME ZA SASTANAK SA ZELENSKIM, SANKCIJE NEĆE ZAUSTAVITI RAT

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je u nedjelju da diplomatski napori Zapada da uvjeri ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi rat u Ukrajini do sada nisu postigli ništa.

  • Počinjem da mislim da su ti ljudi u pravu kada kažu ‘beskorisno je razgovarati s njim, to je samo gubljenje vremena’ – rekao je Dragi italijanskom listu Il Corriere della Sera.

Dragi je rekao da je oduvijek smatrao da je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji trenutno predsjedava EU po principu rotacije, “u pravu da pokuša svaki mogući put dijaloga.

  • Međutim, imam utisak da je užas rata, sa pokoljima, sa onim što su učinili djeci i ženama, potpuno nezavisan od riječi i telefonskih poziva koji se upućuju – rekao je italijanski lider.

Do sada Putinov cilj nije bila potraga za mirom, “već pokušaj da se uništi ukrajinski otpor, okupira zemlja i povjeri je prijateljskoj vladi”, nastavio je Dragi.

Dragi je proteklih dana razgovarao s Putinom o postizanju mira.

  • Pitao sam ga: ‘Kada se sastajete sa Zelenskim? Samo vas dvoje možete razvezati čvorove. On je odgovorio: ‘Nije vrijeme sada’. Insistirao sam: ‘Odlučite o prekidu vatre’. Opet, ‘Ne: nije sada vrijeme’ – rekao je Dragi.

Kao i mnogi drugi na početku sukoba, Dragi je mislio da je brza pobjeda Rusa vjerovatna.

-Ovo se nije dogodilo: pobjeda nije došla i ne znamo da li će ikada doći. Ukrajinski otpor je herojski – rekao je Dragi.

  • Ono što nas čeka je rat otpora, dugotrajno nasilje sa razaranjem koje će se nastaviti. Nema znakova da ukrajinski narod može prihvatiti rusku okupaciju – dodao je.

Govoreći o zločinima u Buči, gdje su civili ostavljeni mrtvi na ulici, Dragi je bio oprezan da označi šta su ruske trupe tamo počinile.

  • Kako želimo nazvati užas Buče ako ne ratnim zločinima? Ali razumijem da pojmovi kao što su ‘genocid’ ili ‘ratni zločini’ imaju precizno pravno značenje – rekao je.
  • Postojaće način i vrijeme da se provjeri koje riječi najbolje odgovaraju neljudskim djelima ruske vojske – dodao je Dragi.

Rat u Ukrajini izazvao je pritisak Zapada za sankcije Moskvi, uključujući poteze za drastično smanjenje kupovine ruskog gasa.

Italijanska vlada je poduzela korake da smanji oslanjanje na Rusiju, poput potpisivanja plinskog sporazuma s Alžirom.

Draghi je rekao da, iako su ekonomske sankcije protiv Rusije “bitne za slabljenje agresora”, one neće nužno zaustaviti rat u kratkom roku.

Ipak, Zapad bi mogao pomoći Ukrajini direktno isporukom oružja.

  • Moramo direktno pomoći Ukrajincima i to je ono što radimo. Ako to ne učinite, bilo bi isto kao da im kažete: predaju se, prihvatite ropstvo i pokornost – poruka koja je suprotna našim evropskim vrijednostima solidarnosti – rekao je Dragi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.