IVO JOSIPOVIĆ ZA HAYAT.BA: MILANOVIĆ SE NE UPLIĆE U UNUTRAŠNJE ODNOSE BIH, KOSOVO JESTE, A RS NIJE DRŽAVA

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je u ekskluzivnom razgovoru za Hayat.ba kazao da je regija stalno izvor napetosti i potencijalno žarište nekog novog sukoba.

  • Na žalost, uz kraće prekida, ali je tako. Lideri, a i dio drugih političara kao da iz rata devedesetih nisu izvukli nikakve pouke. Očito, mnogima je vlastiti politički, nekima i ekonomski probitak važniji od trajnog mira i prosperiteta vlastite države a i regije. Ako tome dodamo i stalno globalno natjecanje velikih sila, slobodno mogu reći da nije nevjerovatno da velike sile svoju “šahovsku tablu”, na kojoj pucaju pravi topovi, premjeste, primjerice, s Bliskog istoka na Balkan. I nije Crna Gora jedina zemlja u kojoj postoji politička neizvjesnost i natjecanje političkih opcija među kojima kao da nema volje da se postigne kompromis – kaže nam na početku razgovora Josipović.

Osvrnuvši se na nedavne razgovore i potpisan sporazum Kosova i Srbije, naš sagovornik tvrdi da se ništa posebno nije desilo u Washingtonu.

  • U Washingtonu je potpisano jedno veliko ništa. Čak nije, koliko je javnost upoznata, potpis predsjednika Vučića i premijera Hotija na istom papiru. A što su potpisali? Sažeto, ništa novo i značajno. Potpisali su da će ipak prionuti na projekte koje su već prije potpisali a nisu realizirali, pri čemu su se u te projekte ekonomski i politički interpolirale SAD. Nadalje, Srbija i Kosovo međusobno su obećali moratorij na političke aktivnosti koje su ionako uglavnom iscrpljene te prihvatili obaveze prema trećim zemljama koje nemaju nikakve veze s odnosima Srbije i Kosova, već su primarno Trumpovi vanjskopolitički interes. Srbija je obećala da godinu dana neće lobirati kod trećih zemalja za povlačenje priznanja Kosova, što su, više-manje uglavnom iscrpili, a Kosovo da u istom periodu neće aprlicirati na članstvo u međunarodnim organizacijama, što je ionako gotovo iscrpljeno, jer gdje je moglo, Kosovo je već uspješno ušlo u članstvo. Ništa se suštinski u odnosima Srbije nije promijenilo. Posebno obeshrabruje to što je veliko ništa od sporazuma i to da nije došlo do ozbiljnog napretka, Vučić pomognut orkestriranim medijima proglasio svojom velikom pobjedom. Zapravo, to je i njegov, i Hotijev, pa i Trumpov poraz – kaže nam Josipović.

Dodaje da danas nije siguran da li će Srbija ikada priznati Kosovo.

  • Nekada sam mislio da će Srbija učiniti taj korak koji je u njenom najboljem interesu. Danas, više nisam siguran. Srbija je zemlja ozbiljnih ljudskih, kulturnih i ekonomskih potencijala i šteta je da opet autodestruktivnom politikom ugrožava svoju, smatram, dobru budućnost. Ali, nakon nekog vremena, Kosovo će otići svojim putem neovisno o priznanju Srbije. Taj put će biti teži i dugotrajniji, ali je neizbježan. A Srbija će također platiti cijenu pomalo već iracionalne politike koju vodi – napominje.

Na “zahtjeve” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u Washingtonu pomene u bilo kakvom kontekstu entitet RS, Josipović nam u šaljivom tonu kaže da je bilo, kako bi u narodu rekli “baš je našao crkvu u kojoj će moliti!?”

  • Pa SAD su bili i ostali glavni zagovornici, u mnogome i mentori Kosova. Naravno da, ako je Vučić i prihvatio takvu nerealnu sugestiju, ona nije mogla dati rezultat. Tim prije što između Kosova i RS nema paralele. Kosovo je definitivno samostalna država, RS to nije i to ne može biti – izričit je nekadašnji predsjednik Hrvatske.

Kada je u pitanju situacija u BiH, Josipović smatra da je u našoj zemlji uvijek neka kampanja.

  • I to je uvijek izgovor da se ne provode reforme i ne poduzimaju značajnije političke inicijative. Dapače, izbori su skoro uvijek bili povod za zaoštravanje političkih odnosa. Posebno, predizborno vrijeme je obećana zemlja za nacionaliste svih boja. Mi u Hrvatskoj također imamo problem što u izbornom kalendaru parlamentarni, predsjednički, lokalni i izbori za EU parlament ne daju dovoljno dug period “mira” za ozbiljnije reforme. Tek što završe jedni, počinju pripreme za druge izbore. Imalo bi puno smisla neke izbore održavati uvijek u isti dan, recimo, provesti na isti dan predsjedničke, europske i lokalne izbore i uskladiti njihove cikluse i izborne procedure. Time bi se više vremena dalo za politiku neopterećenu strahom od izbornog neuspjeha, populizmom i radikalizmom. Nisam dovoljno upoznat sa predizbornim aktivnostima u BiH, ali, gotovo da ne sumnjam da će oni biti okidač za izvjesnu radikalizaciju političke scene i međunacionalnih odnosa. Svojevremeno sam predlagao vodećim liderima Bošnjaka i Hrvata da pred izbore u Federaciji postignu konačni sporazum koji će biti prihvatljiv kompromis, koji će odagnati međusobno nepovjerenje i strahove za koje se može naći povijesno utemeljenje, te da u koaliciji izađu na izbore s porukom da su našli trajno rješenje i mir za svoju zemlju. Pri tome, naravno, nisam govorio kako bi takav sporazum trebao izgledati. Siguran sam da bi narod s olakšanjem i zadovoljstvom prihvatio kraj stalnog nadmetanja i da bi takva koalicija odnijela uvjerljivu pobjedu. Reakcija čelnika s kojima sam razgovarao bila je zanimljiva. Najprije određeno čuđenje, kasnije i teza da bi se takav pristup mogao prihvatiti. Na žalost, to se nije dogodilo i vidimo da prijepori u BiH traju snažnim intenzitetom praktično od kada postoji kao država. Uvijek sam isticao, nema te strane države, čak ni EU ili SAD koji mogu riještiti probleme koji postoje u BiH. To mogu samo vodeći političari u BiH razumnim kompromisom – jasan je Josipović.

Na kraju se osvrnuo i na odnos Hrvatske pod vodstvom Zorana Milanovića prema BiH. Ističe da je Milanović prijatelj BiH, koji zna da se nema smisla uplitati u unutrašnje odnose BiH, jer od toga nema ni za koga koristi.

  • I kao premijer je snažno podržavao put BiH prema EU. Naravno da će se interesirati za odnose u BiH i nastojati pomoći. Da, i zagovarat će hrvatske legitimne interese u međusobnim odnosima. Na žalost, ima još dosta otvorenih pitanja među našim državama. Uostalom, BiH je naš najvažniji susjed i Hrvatska ima jasan interes da BiH bude uspješna europska država. To nam je važno, i iz gospodarskih, i iz sigurnosnih razloga. A o obiteljskim i prijateljskim, kulturnim i svim drugim vezama da i ne govorim. Velik dio naših građana je porijeklom iz BiH. Ne samo Hrvati, već i Bošnjaci i Srbi. Definitivno, danas u politici Vlade i predsjednika Republike nema ni natruha ideja o tome kako bi trebalo dezintegrirati BiH ili je refedefinirati po željama Zagreba, čega se neki u BiH boje. Zato, poneke optužbe, istina, sve rjeđe, da se Hrvatska upliće u unutarnje odnose BiH, više razumijem kao refleksiju nekih povijesnih iskustava, ali ponekad i kao instrument unutarnje politike u BiH. Ako ima države koja danas ima jasan interes da BiH bude stabilna, jedinstvena, demokratska i u punoj mjeri suverena država, onda je to Hrvatska – zaključuje Josipović.

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.