IZ DELEGACIJE EU RAZOČARANI NAKON SASTANKA KOALICIONIH PARTNERA NA NIVOU BIH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je komentiran jučerašnji sastanak koalicionih partnera na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli u saopćenju, nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Ured EU je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom.

S druge strane, kako su naveli, “razočaravajuće je da se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH”.

  • Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu “unapređenja funkcionisanja pravosuđa”, uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima. Prema shvatanju EU, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. U skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva – naveli su iz Delegacije EU.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ISPOVIJEST BIVŠEG PREDSTAVNIKA BIH NA EUROSONGU: BIO SAM U DEPRESIJI, POKUŠAO...

0
Vukašina Brajića se mnogi sjećaju po tome što je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu, a pjevač je sada otkrio veoma intimne detalje o sebi. Tačnije, priznao je da je pokušao samoubistvo.