IZ HRVATSKE U NJEMAČKU PROŠLE GODINE, UPRKOS PANDEMIJI, ISELILO 26 HILJADA GRAĐANA

Njemačka je u 2020. zabilježila najslabiji porast broja stranaca u posljednjih deset godina, a uprkos pandemiji iz Hrvatske je u Njemačku tokom prošle godine doselilo preko 26 hiljada građana, objavio je u ponedjeljak Državni statistički zavod u Wiesbedenu.

Broj državljana Republike Hrvatske s boravkom u Njemačkoj se u 2020. neto povećao za 11.955 osoba te sada iznosi 426.845.

Od 1.1. do 31.12. 2020. iz Hrvatske je u Njemačku doselilo 26.335 osoba, dok je istovremeno iselilo 10.305 hrvatskih državljana. Oko hiljadu hrvatskih državljana je primilo njemačko državljanstvo, čime se više ne vode u Centralnom registru stranaca.

Hrvatski državljani se sada nalaze na šestom mjestu po broju stranaca u Njemačkoj iza državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunije i Italije.

Broj državljana Hrvatske s boravkom u Njemačkoj se, od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, gotovo udvostručio.

Godine 2012., posljednje godine prije ulaska Hrvatske u EU, u Njemačkoj je bilo zabilježeno 224.971 građana s hrvatskim pasošem.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.