IZ SKOPLJA OSUDILI SPORNE NATPISE ‘MAKEDONIJA JE BUGARSKA’ U BUGARSKOM PARLAMENTU

Skoplje je danas osudilo natpise "Makedonija je Bugarska" koje su nosili neki zastupnici u Parlamentu Bugarske tokom sjednice o francuskom prijedlogu za ukidanje veta Sjevernoj Makedoniji i zatražilo da bugarski zvaničnici osude taj "eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije".

  • Ministarstvo vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije najoštrije osuđuje jučerašnje natpise ‘Makedonija je Bugarska’, koji su se mogli vidjeti u rukama pojedinog zastupnika tokom sjednice za prvu tačku Narodne skupštine Republike Bugarske, ali koje su i usmeno prenošeni sa govornice, navodi se u saopštenju.

Takve poruke su u suprotnosti sa evropskim demokratskim vrijednostima, ali i sa dogovorom o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji, i ne doprinose njegovanju principa i duha tog sporazuma dvije susjedne zemlje.

  • Republika Sjeverna Makedonija očekuje od bugarskih zvaničnika da osude eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije prema Sjevernoj Makedoniji, kao krajnje neprimjeren čin prema susjednoj prijateljskoj zemlji, navodi se u saopštenju ministarstva Bujara Osmanija.

Ministarstvo vanjskih poslova Severne Makedonije je uručilo bugarskom Ministarstvu vanjskih poslova odgovarajuću verbalnu notu sa ovom sadržinom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVI LIDER FRANCUSKE DESNICE NE KRIJE SIMPATIJE PREMA TRUMPU: MOJE SRCE...

0
Predvodnik liste francuskog Nacionalnog skupa i čovjek kojeg mnogi smatraju liderom desnice u ovoj zemlji Jordan Bardella govorio je o brojnim geopolitičkim temama te se dotaknuo i izbora u SAD-u.