IZET ALIHODŽIĆ: NE SMIJEMO ZABORAVITI NAŠU DJECU SPALJENU U MEDOŠEVIĆIMA

U haremu džamije u mjestu Kapov Han u Čajniču uz prigodan vjerski program danas je otvoreno centralno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama s područja ove općine, koji su svirepo ubijeni.

Spomen-obilježje s uklesanim imenima 238 žrtava otkrili su članovi porodica stradalih Amir Paldum i Munevera Uglješa te predsjednik Udruženja Bošnjaka povratnika u Čajniču Izet Alihodžić.

Naglašeno je da će ono biti trajna opomena i podsjetnik na razmjere zločina počinjenih nad čajničkim Bošnjacima u proteklom ratu.

– Nikad ne smijemo zaboraviti obilježavati Mostinu, jer je to najveće stratište našeg naroda. Nikad ne smijemo prestati pričati i zaboraviti onu majku iz Mahrevića koja je ubijena s dvoje djece u naručju, jedno je imalo godinu dana, a drugo dvije i po. Ono od godinu ubijeno je u majčinom krilu s flašicom čaja u ruci. Nikad ne smijemo zaboraviti onu našu djecu spaljenu u Medoševićima. O tome moramo učiti i našu djecu, da su svi ubijeni samo zato što su muslimani, a to su činili oni s kojima smo dijelili komšiluk, išli u školu – poručio je Alihodžić.

Dodao je da je trajna obaveza  podsjećanje na vrijeme zla kroz koje su Bošnjaci ovog kraja prošli.

– Ovo mjesto je hodočašće svakom čajničkom Bošnjaku da dođe ovdje s potomcima i oda počast onima čija su imena uklesana te da gaji nezaborav – istakao je Alihodžić.

Podsjetio je da su na spomen-obilježju uklesana i imena šest dobitnika najviših ratnih priznanja, među njima i ratnog komandanta, načelnika štaba 43. drinske udarne brigade (DUB) Ferida Dizdarevića.   

O kontinuitetu zločina nad Bošnjacima govorio je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, naglasivši i da je ovo prva generacija koja o njima govori sama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.