IZETBEGOVIĆ JE POSTUPIO DRŽAVNIČKI, JER NIJE PRISTAO NA UCJENE HDZ-A: VUKŠA FEJZIĆ, EFENDIJA SPAHIĆ, OHRANOVIĆ I MUSLIMOVIĆ ZA HAYAT

Posljednja runda pregovora o Izbornom zakonu BiH okončana je bez dogovora.

Razlog toga jeste nepokolebljiva odlučnost Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, da ne dozvoli legalizaciju etničke segregacije i uvođenja nejednake vrijednosti glasa birača shodno nacionalnoj pripadnosti.

Reakcije onog dijela javnosti koji je očekivao navodnu izdaju državnih interesa svode se na jedno – muk.

Željko Vukša Fejzić, član Odbora za ideološka pitanja mladih Evropske narodne stranke, Izetbegovićeve stavove tokom pregovora ocjenjuje državničkim.

  • Predsjednik Izetbegović je pokazao da je državnik i da u svojoj političkoj stranci okuplja razne konfesije i nacije i političke poglede. Vjerujem mu kada kaže da predstavlja narod BiH. To je ono što je državničko i konstitutivno. Narod mu je dao veliku podršku, jer ga se ne može uplašiti bilo kakvom pozicijom. Bio je član Predsjedništva BiH, danas je jedan od šefova u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik najjače političke stranke – smatra Vukša Fejzić.

Mustafa ef. Spahić dijeli identično mišljenje.

  • Ne branim Izetbegovića, ali njemu je bila spremljena ucijenjena izdaja. Mi nismo presuđeni ni za agresiju niti za udruženi zločinački poduhvat, to moramo imati u vidu – ističe ef. Spahić.

Fuad Ohranović, historičar, ističe da suštinska demokratija u BiH egzistira samo na prostorima gdje većinski živi bošnjačko stanovništvo.

  • Zahtjevi HNS-a o ekskluzivitetu izbora članova Predsjedništva jesu anticivilizacijska ostavština ranijih stoljeća. Neprihvatljivo je da jedan glas ne vrijedi jednako na tlu cijele teritorije BiH. Prava demokratija živi samo na prostorima gdje su Bošnjaci većina i sa njih se biraju i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. To ne vidimo na drugim prostorima. Zato je jedini ispravan način zadržavanje postojećeg stanja – naglašava Ohranović.

Fikret Muslimović, bivši general Armije RBiH, također osuđuje način na koji se dio javnosti neopravdano i neargumentovano odnosi prema Bakiru Izetbegoviću.

  • Izetbegović je spreman zanemariti uži lični i stranački interes zarad dobrobiti BiH. Zato je nehumano i nemoralno što se na takav način dio javnosti sadistički odnosi prema njemu – poručuje Muslimović.

(Mirza Imamović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.