IZETBEGOVIĆ: RS JE UŠLA U CRVENU ZONU, POZIVAMO NATO I EUFOR DA RASPOREDE SNAGE U BRČKOM

U Kaknju je danas održana redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije.

Nakon sjednice o donesenim zaključcima sa sjednice govorili su zamjenik predsjednika GO Alija Tabaković i lider SDA Bakir Izetbegović

  • U RS-u su ušli u crvenu zonu onoga što je kažnjivo po Krivičnom zakonu BiH. Saučesništvo, podstrekavanje, vrlo jasne kvalifikacije tako da očekujemo da Tužilaštvo na vrijeme zaustavlja ovakve aktivnosti. Zadužili smo funkcionere SDA, koji su ovlašteni za pokretanje postupaka, da krenu sa pokretanjem postupaka za zaustavljanje ovoga što se pokušava uraditi u Narodnoj skupštini RS-a. Pozivamo i NATO, EUFOR i ALTHE-u da, u skladu sa svojim mandatima, pojašaju prisustvo u BiH, a posebno u osjetljivom području Brčko distrikta. Pozvali smo ponovo sve stranke probosanskog bloka na jedinstvo i zajednićki koordiniran nastup u suprotstavljanju navedenim atacima. Za sada nemamo pravog odgovoara sa njihove strane. Nije vrijeme za prebiranje jefitinih političkih poena – kazao je predsjednik SDA.
Hayat

Kazao je da nema ništa protiv pregovora opozicije iz FBiH i RS-a, ali da je neodgovorno izbjegavati SDA.

  • Spremni smo se odazvati pozivu OHR-a kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini. Državna imovina je dio suvereniteta BiH. Država je isključivi titular imovine. Po pitanju donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida, spremni smo da se odazovemo da radimo, ali očekujemo od poslanika iz RS-a, da kažu šta je njihovo rješenje. Ne bismo mogli ići na to da se suština mijenja, moguće su dopune – dodao je Izetbegović.

Pojasnio je da su dali nalog kadrovima SDA na raznim nivoima da se hitno napravi fond za lobiranje u inostranstvu.

  • Osnovna sredstva trebaju doći iz kantonalnih i federalnog budžeta, pozivamo privrednike da se uključe – dodao je Izetbegović.

(Admir Jamaković)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE