IZMIJEŠTANJE U SELO LIPA: MIGRANTI U VELIKOJ KLADUŠI NA TANKOM LEDU

Pripadnici policije USK nastavili su s izmještanjem migranata s ulica Bihaća u novoformirani kamp u selu Lipa i juče je tamo smješteno 150 osoba.

Ovo je potvrdio ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, istakavši kako je plan da se u narednih nekoliko dana na ovo mjesto premjeste svi migranti iz Bihaća koji nemaju riješeno pitanje smještaja i borave u napuštenim objektima ili na ulici, a takvih, prema procjenama, ima više od 1.500.

Prema njegovim riječima, svi migranti će proći zdravstvene preglede i u novom kampu imaće pristojan smještaj.

U ovom trenutku je izvjesno kako u centru Lipa neće biti mjesta za više stotina migranata koji se nalaze na području Velike Kladuše i također su bez smještaja. Premijer USK Mustafa Ružnić pozvao je vlasti u ovome gradu da po uzoru na Bihać osiguraju jednu lokaciju gdje bi se također formirao kamp za migrante.

  • Pozivam tamošnje lokalne vlasti da pod hitno predlože takvu lokaciju, kako bismo koordinirano pristupili rješavanju problema s migrantima u toj lokalnoj zajednici – istakao je Ružnić.

Općinske vlasti u Velikoj Kladuši su još prije više od godinu dana donijele odluku da ne žele prisustvo migranata na svojoj teritoriji, te su od Ministarstva sigurnosti BiH zatražili njihovo izmještanje. Od tada po ovome pitanju ne postoji njihova saradnja sa nadležnim institucijama.

Međutim, ovakav stav nije zaustavio dolazak velikog broja ilegalnih stranih državljana u taj grad, koji se nalazi neposredno uz državnu granicu s Republikom Hrvatskom, pišu “Nezavisne novine”.

Prema procjenama iz policije, trenutno u napuštenim i devastiranim halama firme “Agrokomerc” te na ulicama i javnim površinama ima više od 500 migranata.

U situaciji kada je zbog pandemije virusa korona građanima ograničeno kretanje, lokalna policija ima pune ruke posla s migrantima koji ne poštuju mjere zabrane i ograničenja, te predstavljaju veliku bezbjednosnu i zdravstvenu prijetnju po ostale građane.

  • Problem Velike Kladuše je značajan broj migranata koji su nezbrinuti i koje niko ne kontroliše. Oni jesu problem države, ali lokalne vlasti niti dogovaraju niti koordiniraju bilo kakve aktivnosti s nadležnim institucijama, zbog čega imamo ovakvo stanje. U divljim kampovima gdje žive vlada pravi haos, tu postoje kriminalne grupe migranata, dešava se nasilje, posebno nad maloljetnicima i ko zna u šta se može izroditi ova situacija – kaže Esad Šabanagić, novinar iz Velike Kladuše.

Poseban problem na području Velike Kladuše je što se nema kud s prekobrojnim migrantima, s obzirom na to da se u jedinom prihvatnom centru “Miral” nalazi oko 1.000 osoba, čime su njihovi kapaciteti popunjeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.