IZRAELSKE SNAGE U TRI MJESECA PRIVELE 1.282 PALESTINCA

Izraelske snage su u posljednja tri mjeseca u akcijama na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom AL-Qudsu (Istočni Jerusalem) privele 1.282 Palestinca, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvještaj, koji su zajedno pripremili Komitet palestinskih zatvorenika pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) i Udruženje palestinskih zatvorenika, Agencija za zaštitu zatvorenika Zamir i Informativni centar Wadi Hilve, uključivao je podatke o operacijama izraelskih snaga na Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu u posljednja tri mjeseca.

U izvještaju je navedeno da je 525 od 1.282 osobe koje su izraelske snage privele u posljednja tri mjeseca iz Istočnog Al-Qudsa.

Ističući da je 160 zatvorenika mlađe od 18 godina, u izvještaju je navedeno da je među privedenim bilo i 37 žena.

Prema izvještaju, dok se broj palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima povećao na oko 4.600, njih 500 je u “administrativnom pritvoru”.

Prema onome što naziva “administrativnim pritvorom”, Izrael može na osnovu obavještajnih podataka držati Palestince u pritvoru od jednog do šest mjeseci.

Ukoliko se utvrdi da je zatvorenik “opasan po sigurnost Izraela”, vojni sudija može produžiti pritvor do pet godina, a da čak i ne podigne krivičnu prijavu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.