IZVOZ MESA IZ BIH U TURSKU ĆE VRŠITI FIRMA TAREKS

Firma Tareks, koja djeluje u sklopu turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, u Tursku će transportovati tri hiljade tona mesa, koje će biti izvezeno iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju.

Direktor Tareksa Adem Tatli je tim povodom kazao da je ova firma, čija je glavna djelatnost stočarstvo, osnovana prije dvije sedmice u Bosni i Hercegovini.

  • Naša firma će u Tursku vršiti izvoz tri hiljade tona mesa – kazao je Tatli, dodajući da firma djeluje u sklopu Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga povezane sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske.

Istakao je da već ovog mjeseca planiraju početi sa izvozom mesa, napominjući da će što prije završiti izvoz ugovorene kvote mesa u Tursku za 2019. godinu. Dodao je da će ova firma, koja se trenutno bavi izvozom mesa, raditi i na drugim projektima u poljoprivrednom sektoru. Tatli je istakao da poljoprivredne kreditne zadruge, u sklopu kojih djeluje ova firma, djeluju i u drugim zemljama, kao što su Iran, Katar, Kina i Bugarska. Naglasio je da firma Tareks namjerava u narednom periodu doprinositi razvoju cijele društvene zajednice.

  • Nećemo se baviti samo izvozom mesa u Tursku. U narednom periodu planiramo da poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini podijelimo krupnu stoku, ovdje obavimo klanje stoke i potom meso izvezemo u Tursku – kazao je Tatli.

Istakao je da se projekat provodi u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Ziraat bankom.

  • Krupnu stoku ćemo distribuirati poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini. Trenutni cilj nam je 15 hiljada grla. Ova krupna stoka neće biti izvezena samo u Tursku, nego možda i u Evropu – rekao je Tatli.

Na kraju je podsjetio da Poljoprivredne kreditne zadruge imaju 1.700 filijala u ukupno 17 regija s budžetom od sedam milijardi eura, dok pod njihovim okriljem djeluje ukupno 14 firmi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VITEZ: ISPRED SPOMEN-OBILJEŽJA ‘CISTERNA’ ODATA POČAST UBIJENIMA

0
U Vitezu je danas obilježila 31. godišnjica strašne eksplozije cisterne koja je poslana od strane Hrvatskog vijeća odbrane na teritorij Starog Viteza.