IZVRŠENE 183 KONTROLE: INSPEKTORI U HERCEGOVINI OTKRILI 38 NEPRIJAVLJENIH RADNIKA

Porezna uprava Federacije BiH je tokom trodnevnih aktivnosti u četvrtak, petak i subotu (2, 3. i 4. jula) izvršila 183 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Neuma, Mostara, Čapljine, Konjica, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja i Gruda.

Kontrolom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku, pekarsku djelatnost, ali i druge uslužne djelatnosti. Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave su kontrolisali 225 zaposlenika kojom prilikom su otkrili 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 20 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 25 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćen je 21 objekt i u 63 inspekcijska nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 97.600,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednim danima i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćila je Porezna uprava FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DENNIS GRATZ BI MOGAO BITI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE CENTAR? IZETBEGOVIĆ:...

0
Dennis Gratz (DF) bi mogao biti kandidat za načelnika općine Centar u Sarajevu, glasi informacija koja se sve češće spominje u javnosti kao opcija.