JAPANCIMA PREKIPJELO, ŽELE PROJEKTILE KOJI MOGU POGODITI KINU: U NAORUŽANJE ULAŽU 320 MILIJARDI DOLARA!

Japan je u petak objavio da će započeti svojevremeno nezamislivo jačanje vojske u vrijednosti od 320 milijardi dolara.

To će ga opskrbiti projektilima sposobnim da pogode Kinu i pripremiti ga za dugotrajni sukob dok regionalne napetosti i ruska invazija na Ukrajinu izazivaju strahove od šireg sukoba.

Vlada premijera Fumija Kishide zabrinuta je da je Rusija postavila presedan koji će podstaknuti Kinu da napadne Tajvan.

To bi prijetilo obližnjim japanskim otocima, ometalo isporuke naprednih poluvodiča i stvaralo potencijalno zagušenje za morske puteve koji opskrbljuju zemlju naftom s Bliskog istoka.

U svom opsežnom petogodišnjem planu i obnovljenoj strategiji nacionalne sigurnosti, vlada je navela da će također skladištiti rezervne dijelove i drugu municiju.

Planira i ojačati logistik te razviti kapacitete kibernetskog ratovanja. Želi i tješnje sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim istomišljenicima na odvraćanju prijetnje uspostavljenom međunarodnom poretku.

  • Ruska agresija na Ukrajinu predstavlja ozbiljno kršenje zakona koji zabranjuju upotrebu sile. Uzdrmala je temelje međunarodnog poretka – navodi japanska vlada u planu za nacionalnu sigurnost.
  • Strateški izazov koji predstavlja Kina najveći je s kojim se Japan ikada suočio – dodaje vlada.

Nezamislivo pod prošlim administracijama, brzo naoružavanje Japana, u kome se već nalaze američke snage, uključujući udarnu grupu nosača aviona i ekspedicione snage marinaca, ima podršku većine birača, sudeći po anketama. Neka istraživanja ukazuju na podršku čak 70 posto birača.

Kishidin plan će udvostručiti izdatke za odbranu na oko dva posto bruto domaćeg proizvoda u narednih pet godina. Povećat će time udio ministarstva odbrane na oko desetinu ukupne javne potrošnje.

To će također učiniti Japan trećim najvećim vojnim potrošačem na svijetu nakon SAD i Kine, na osnovu tekućih budžeta.

Petogodišnji plan potrošnje nije sadržavao detaljan plan o tome kako će Kishidina administracija to platiti, jer poslanici vladajuće Liberalno-demokratske partije nastavljaju raspravljati o tome da li da povećaju poreze ili pozajmljuju novac, prenosi Reuters.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE