JAPRAK SARMA PO POSEBNOM RECEPTU UZ PONUDU MERCATORA I ‘IFTAR MOJE NANE’

Sarme tradicionalne kuhinje razlikuju se od današnjih sarmi po tome što su sitnije sarme, zatim po upotrebljenom materijalu, odnosno ima više varijanti sarmi, te po tome što se ne dodaje zaprška.

Hayat

Sarma je turska riječ i označava nadjev koji se zamotava ili zavija u listove kiselog kupusa  ili mlade listove vinove loze. Japrak je također turska riječ i označava jelo u list od japraka. Japrakom zovemo i sarmu u vinovoj lozi.

Tradicionalno jelo Hercegovine je japrak, nadjev zavijen u listove posebne vrste kupusa odnosno raštike ili kako ga u hercegovoni zovu raštan. Savaki kupus raštan raštika nije za japraka, jer od grubog, debelog i krupnog raštana ne valja ni japrak, niti pirjan.

Kupus mora biti zelen, mlad, mekan, nježan, ne krupnih listova. Prema tome u osnovi kvalitet japraka zavisi od kvalitete kupusa raštike.

Dakle za ovaj recept potrebno vam je oko 1 kg mlade raštike, po starom receptu trebalo bi vam oko 60 dkg bravećeg mesa od buta ( u nedostatku moze i telece kao i mješano telece i govedje meso faširanog naravno.

Trebate malo riže, glavicu crvenog luka, malo kiselog mlijeka, so biber, temeljac od telecih kostiju, ili jedan paradajz, malo ulja kao grančica suhe nane. Meso se samelje moze i sa dodatkom malo luka, zatim se doda malo soli, bibera, riže pa se izmješa,  doda se malo  ulja ili vode i opet se izmješa. Ulje se dodaje da japrak bude razabraniji.

U međuvremenu listovi rastike se obare i ocijede. Uzme se list raštike, odstrani debeli korijen, list položi na dlan, na list stavi zalogaj nadjeva i zavije u list, uvrnu se krajevi lista unutra prstima druge ruke, zatim malo japrak stisne šaci i stavlja u šerpu. Zatim se japrak zalije temelcem a može i vodom, ako je temeljac jak razblaži se vodom i stavi kuhati. Prije toga se na vrh stavi grančica nane (mente). Umjesto nane mnoge domaćice danas na kraju isjeckaju malo peršunovog lista.

Za vrijeme kuhanja dolijeva se pomalo vodom ili temeljcem. Treba nastojati da u japraku bude malo safta. Može se ukrižati i jedan paradajz.

Kad se japrak skuha vadi se kašikom i servira u tanjire, a zatim se doda malo safta u kojem se japrak kuhao. Sa strane ili odozgo dodaje se kiselo mlijeko ili se servira odvojeno. 

U tom slučaju za svaki obrok treba da bude 1 do 2 dcl kiselog mlijeka. Hercegovači japrak možete napraviti i sa janjećim mesom.

Uživajte uz Mercator u japrak sarmi koju možete spremiti za iftar kao jedno od omiljenih dolmi na vašoj trpezi.

Vaši ukućani bit će oduševljeni ovim tradicionalnim jelom koje i danas zauzima počasno smjesto na našim iftarskim i drugim soframa.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.