JASMILA ŽBANIĆ DOBITNICA NAGRADE ZA DOPRINOS OČUVANJU KULTURE SJEĆANJA

Rediteljica i dobitnica Nagrade i dio ekipe filma "Quo vadis, Aida" Jasmila Žbanić dobitnica je Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja koja se dodjeljuje u okviru Modula Memorije od 2018. godine.

Prisutnim se obratio Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i umjetnički direktor Modula Memorije.

  • Umjetnost je doprinijela da povremeno osjetimo neku ljepotu i da pronalazimo izgubljeno dobro”, počeo je svoj govor Kreševljaković.

Podsjetio je da teško doba pandemije koronavirusa, te na mnoge ljude koji su ostavili traga u umjetnosti, ali koji višu nisu sa nama, poput Jovana Divjaka.

  • Divjak je bio čovjek, inspiracija. Bez njega je teško zamisliti ovakve događaje, premijere, a koje je redovno posjećivao. Želio nas je vidjeti sa knjigama, a ne puškama”, podsjetio je na jedno sjećanje Kreševljaković.

Poručio je da je kultura potrebna u BiH kako bi se došlo do pomirenja.

  • Jasmilu poznajem od 18. godine. Da nije postala sve što jeste, izgledala je kao osoba koju upamtite koju jednom sretnete. Tako sam upatio i njenu majku Almu. Ova nagrada je dobrim dijelom i za sve ljude koji su bili dio ovog projekta”, napomenuo je Kreševljaković.

Žbanić je rekla kako je dirnuta, zbog historije, priče te spomenutih ljudi.

  • Priznanje mi je veliko jer dolazi od ljudi čiji rad cijenim. Želim praviti filmove za ljude koji su za danas, što je uslovljeno traumom koja nas progoni i koja oblikuje našu sadašnjicu. Možda i u svijetu i kod nas imamo previše filmova o ratu. Ovaj film je moj prvi ratni film. Ovakva dobra filma su u BiH snimljena tri, četiri. Trebamo emotivno spoznati šta nam se desilo. Hvala za nagradu. Nadam se da će potaknuti mlade ljude, ne jer ih treba opteretiti sa prošlošću, već da se ne bi morali boriti sa kosturima prošlosti”; poručila je Žbanić, piše Radiosarajevo.ba.

Zahvalila se svim ljudima koji su je naučili koliko je kultura bitna za ljudsko dostojanstvo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.