JAVID: ZA SADA NEĆE BITI COVID PASOŠA U ENGLESKOJ

Velika Britanija odustala je od namjera da Covid pasoši postanu obvezni širom Engleske u noćnim klubovima i drugim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, potvrdio je ministar zdravstva laburist Sajid Javid.

Naveo je da mu se ta ideja nikada nije svidjela, ali da je bilo potrebno ispravno je razmotriti, pogledati dokaze.

  • Ono što mogu reći je da smo prijedlog dobro razmotrili i zadržat ćemo ga kao potencijalnu opciju, ali sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje s tim planovima – kazao je Javid za BBC.

Deseci zastupnika iz redova torijevaca izrazili su snažno protivljenje takovoj odluci, ocjenjujući da će premijeru Borisu Johnsonu ionako biti nemoguće nametnuti izdavanje Covid pasoša, piše The Guardian.

Međutim, Downing Street je i dalje insistirao na njihovom uvođenju prije oktobra. Član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Nadhim Zahawi rekao je prošle sedmice da bi uvođenje pasoša trebalo pomoći borbi protiv pandemije tokom zimskih mjeseci.

  • Ne bismo trebali samo činiti stvari zato što to rade drugi, trebali bismo ispravno sagledati svaku moguću intervenciju. Mislim da je pošteno reći da se većini ljudi ta ideja instinktivno ne sviđa – objasnio je Javid.

On je nagovijestio ono što su neki sumnjali – da je Johnson promovirao tu ideju u pokušaju da poveća stopu vakcinisanih među mlađim ljudima.

Parlamentarac iz redova liberalnih demokrata Alistair Carmichael nazvao je ovakav zaokret pobjedom onih koji su se zauzeli za građanske slobode protiv takvih duboko neliberalnih i neizvodljivih planova.

Mišljenja o Covid pasošima u Velikoj Britaniji podijelila su ministre. Johnson je u julu najavio da će pasoši biti obavezni u noćnim klubovima i na drugim mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi.

Odluka je neke posebno razljutila jer ljudima više ne bi bilo dopušteno da uz negativan test posjećuju takva mjesta. I sam Javid je u isto vrijeme bio pozitivan na Covid-19, iako je primio dvije doze vakcine, što je dovelo do pitanja zašto Vlada ne smatra rezultate testa prihvatljivim.

Škotska je već krenula s uvođenjem Covid pasoša od 1. oktobra za one koji traže ulazak u noćne klubove i na velika događanja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.