JAVNE KUHINJE HRANE SVE VIŠE GLADNIH USTA

Broj korisnika javnih kuhinja na području Unsko-sanskog kantona sve je veći zbog pogoršanja ekonomske situacije i sve drastičnijeg pada životnog standarda građana, pa se pomenute javne kuhinje suočavaju s ekonomskim poteškoćama u radu.

Takve probleme dijeli i javna kuhinja koja djeluje u sklopu humanitarne organizacije “Merhamet” u Bihaću, a direktor te organizacije Alen Prošić kaže kako među novim korisnicima evidentiraju i čitave porodice.

  • Novina je da među korisnicima sada imamo i romske porodice koje su se ranije snalazile na razne načine i nisu tražile našu pomoć. Također, imamo ljude iz ruralnih područja koji nam se javljaju i traže podršku, penzionere čija penzija ne može da podmiri sve životne troškove, pa i ljude koji rade i imaju mala primanja. Ova cjelokupna situacija, uzrokovana pandemijom virusa korona i socijalnim posrtanjem većeg dijela društva, rezultirala je novim korisnicima i mi pokušavamo da svima udovoljimo”, kazao je Prošić.

Dodaje kako su time povećane i potrebe javne kuhinje, pa su zahvalni svim donatorima koji finansiraju njihov rad. Slična situacija je i u drugim javnim kuhinjama u USK, pa je tako i broj korisnika usluga javne kuhinje u Sanskom Mostu koja funkcionira u sklopu nevladine organizacije “Feniks” dostigao rekordnu cifru.

Prema riječima Emila Hotića, koji rukovodi radom ove ustanove, povećan broj korisnika direktna je posljedica sve težeg socijalnog položaja velikog broja građana.

  • Trenutno imamo više 150 korisnika usluga naše kuhinje, što je najveći broj ako uzmemo u obzir sve ranije godine. Problem je u tome što je našim planom predviđena priprema manjeg broja obroka, tako da su naši kapaciteti odavno prevaziđeni, pa se snalazimo kako znamo i umijemo”, kaže Hotić.

Dodaje kako korisnicima, između ostalog, pomažu pripremom i distribucijom humanitarnih paketa, koji se potom starim i nemoćnim licima dostavljaju na njihove kućne adrese.

  • Radi se o starijim osobama koje se otežano kreću i ne mogu doći do nas. Također, mnogima je teško doći zimi, pa im hranu dostavljamo na kućni prag”, istakao je Hotić. Većina materijalnih troškova se, prema njegovim riječima, pokriva samofinansiranjem te donacijama iz inostranstva.

Zbog toga što broj osoba koji traže usluge javnih kuhinja neprestano raste, biće potrebna i pomoć državnih institucija kako bi se zadovoljile osnovne socijalne potrebe sve većeg broja egzistencijalno ugroženih građana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.