Tjestenina je kod mnogih ljudi među omiljenim jelima, ali koliko god bila ukusna, sadrži skrob koji šteti zdravlju.
Naime, 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, a to dovodi do nakupljanja masnih naslaga.
Međutim, postoji trik koji pomaže da smanjimo broj kalorija u tjestenini.
Naime, ne treba jesti odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovo zagrijati.

Ovo otkriće je zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji ‘Trust Me, I’m a doctor’.
Ispitanici su morali da jedu tjesteninu, a nakon toga im je mjeren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta, piše Stil.
Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale svježe skuhanu tjesteninu imali čak dvostruko viši nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine ohlađene tjestenine, a zatim ponovo zagrijane.
Kada se ponovo zagrije, skrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u bananama ili ovasu”, kaže autor ovog otkrića dr. Chris van Tueleken.
Drugim riječima, podgrijani ostaci ručka ili večere, barem kada je riječ o tjestenini je uvijek zdravije rješenje. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.