JEDNA OD NAJTUŽNIJIH PRIČA IZ POTOČARA: SALIH JE U GENOCIDU IZGUBIO 68 ČLANOVA PORODICE

Bolne su i potresne priče Srebreničana koje je do sada čula naša novinarka Melina Rašidović. Ona se trenutno nalazi u Potočarima. Tamo je razgovarala sa Salihom Mulalićem koji je u genocidu izgubio 68 članova svoje porodice!

  • Iako je prošlo 25 godina od dešavanja u julu 1995. godine sjećanja neće izblijediti iz moga srca, moje glave. Tako da prelazak ove staze, svaki metar  se sjetim šta se desilo. Ja sam jedan od preživjelih iz kolone iz jula 1995. godine i zaista mi je teško svaki momenat. Mjesto gdje dođem prisjetim se šta se desilo ali zbog žrtava i tradicije koja treba da ostane našim pokoljenima uvijek se odlučim na ovaj put. Uvijek pokušavam da kažem onome ko nije bio ovdje šta se desilo 1995. godine.

Čuli smo priče da ste upadali u zasjede, ostavljali braću, rođake, bliže srodnike. Koliko je to teško? Jeste li vi jedini iz svoje porodice prešli?

  • Vrlo je teško u kratkom period sve opisati. Počet ću hronološkim redom.  Moj brat je poginuo u koloni na svoj rođendan i ukopan je na svoj rođendan. Prva zasjeda koja nam se desila na Kameničkom brdom gdje je u jednom danu ubijeno hiljadu ljudi, hiljadu odvedeno, zarobljeno u pravcu zemljoradničke zadruga u Kravicama. Prema zvaničnim podacima Instituta za nestale na površini Kameničkog brda je pokupljeno ukupno 870 posmrtnih ostataka. Onda slijedi jedna od zasjeda u Lipju, borba prsa u prsa, borba za život ili smrt. Zaista je teško opsisivati svaki detalj.

Vi ste prešli. Jeste li tragali za bratom?

  • Nisam. U momentu kada samo se ja i on rastali kod Šušnjara nismo mogli jedan drugom ništa reći. Okrenuli smo glavu. Pogledao sam u njega, on u mene, ja u njega   i nsimo mogli ništa više reći. Više ga nisam video. Saznao sam od amidžića da je poginuo. Deset godina je ležao u potoku, životinja jela, voda nosila.
  • Ukopali smo ga 2009 godine zajedno sa ocem. U koloni smrti izgubio sam 68 članova porodice, počev od brata, oca.

Koliko je važno prenositi mlađim generacijama? Kako reagujete kada kažu da se ovdje nije desilo genocid?

  • Ja prvi pokušavam da prenesem na sina, na unučad, porodicu i svakog bi zamolio koji su preživjeli kolonu smrti da pričaju, da se zna, da ima neki trag arhiva. Zamolio bih institucije države da se napravi arhiva, da se uzmu izjave da se zna šta se desilo.  Da naša pokoljenja u narednih 100 godina znaju da se u Srebrenici desio genocid Bošnjačkom narodu kojeg su izvršili pripadnici Vojske Republike Srpske. potpomognute vojskom tada krnje Jugoslavije pod komandom Ratka Mladića. Genocid je bio. Sud je u Hagu dosio da je bio. Srbi će ga poništavati, sud je donio. Mi znamo da je bio i da sud nije donio presudu.

Video pogledajte i OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE