JEDNA OD NAJVEĆIH KOMPANIJA U BIH IMA JEDNOG ZAPOSLENOG, ALI I  761 MILION KM PRIHODA!

Ove sedmice objavljen je izvještaj o poslovanju kompanija u FBiH u 2022. godini, na osnovu podataka koji se dostavljaju Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH.

Najveće prihode imala je kompanija Bingo. Kada je riječ o ostalim kompanijama, uglavnom je riječ o firmama koje se bave proizvodnjom ili trgovinom energije (nafta, struja), ili pak čelikom i aluminijem.

Uglavnom je riječ o velikim domaćim privrednim gigantima.

Zanimljivo je da se među Top 10 komanija u FBiH prema ukupnim prihodima u 2022. godini našla kompanija GEN-I d.o.o. Sarajevo. Ova kompanija je lani imala prihode od 761.850.499 KM po čemu se našla na 8. mjestu najvećih firmi u Federaciji.

No, ono što je specifično jeste da ova kompanija godinama unazad ima smo jednog prijavljenog zaposlenog, izvještava BiznisInfo.ba. Na jednog zaposlenog, dakle, ostvaren je prihod od čak 761 milion KM. Osim toga, ostvarena je dobit, odnosno zarada od 591 hiljade KM.

Ova kompanija se bavi trgovinom električnom energijom. Upravo ova vrsta djelatnosti objašnjava mali broj zaposlenih, s obzirom da im treba samo osoba koja će ugovarati kupovinu i prodaju struje.

Slična situcija je i sa drugim firmama koje se bave ovom djelatnosti, koje uglavnom imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih.

GEN-I je Grupe GEN-I, jedne od vodećih i najbrže rastućih grupa za trgovinu i prodaju električne energije u Srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Vlasnici firme su iz Slovenije, piše Bizinis-info.

Ova kompanija godinama uspješno posluje u BiH. Godinu ranije imala je prihode od 431 milion KM. Nagli rast prihoda u prošloj godini može se objasniti velikim rastom cijena električne energije na međunarodnom tržištu. Kompanija je očito struju i kupovala i prodavala po mnogo višim cijenama, u skladu s kretanjima na tržištu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE