‘JEDNA SI JEDINA, MOJA DOMOVINA’: HIMNA BIH KOJU NIJE PRIHVATILA VEĆINA SRBA I HRVATA

Jedna si jedina bila je nacionalna himna Republike Bosne i Hercegovine.

Tekst je napisao Dino Dervišhalidović Merlin, na instrumentalu narodne pjesme S one strane Plive, a kao himna je bila usvojena na današnji dan, prije tačno 24 godine – 24. novembra 1995. godine.

Bila je aktuelna sve do 1998, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom Bosne i Hercegovine – Intermezzo.

Zamijenjena je jer Merlinovu himnu nije prihvatila većina Srba i Hrvata.

Mnogi i danas „jedinom“ himnom smatraju ovu staru te se često može čuti tokom sportskih takmičenja, pogotovo na utakmicama fudbalske reprezentacije BiH.

Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek’ te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SKANDAL U SVLAČIONICI POZNATOG KLUBA: TRENER DOBIO OTKAZ ZBOG VEZE S...

0
Menadžer engleskog ženskog fudbalskog kluba Leicester City Women Willie Kirk (45) dobio je otkaz nakon što je istraga otkrila da je prekršio kodeks ponašanja.