JEDNO OD NAJOZBILJNIJIH UPOZORENJA: COVID SE ŠIRI BRŽE NEGO NA PROLJEĆE

Covid-19 širi se brže nego tokom svoga prvog vala na proljeće, rekao je u petak naučni savjetnik francuske vlade Arnaud Fontanet, u jednom od najozbiljnijih upozorenja o razmjeru zaraze koja se od ponovnog izbijanja širi Europom.

  • Virus cirkulira puno brže… Novo širenje pandemije započelo je u septembru, rekao je televiziji BFM TV epidemiolog Fontanet, dodavši da će borba protiv bolesti biti “maraton”.

Govorio je jedan dan nakon što je Francuska zabilježila dnevni rekord od 41.622 zaraženih Covidom-19, zbog čega je ukupan broj zaraženih narastao na 999.043 slučajeva. Francuska će ovaj petak prijeći milion zaraženih, postavši druga takva europska zemlja nakon Španije, javlja HRT.

Kao i mnoge druge europske zemlje koje se nose s ponovnim rastom slučajeva od ranog oktobra, Francuska je pojačala restriktivne mjere u svrhu obuzdavanja zaraze, najavivši u četvrtak obuhvatniji policijski sat, koji je inicijalno uveden u devet gradova uključujući i Pariz, na više od dvije trećine francuske populacije.

Fontanet je rekao da su francuske vlasti uspjele dovesti virus pod kontrolu do kraja jula, dodavši da je nizak broj hospitaliziranih do kraja augusta dao lažni osjećaj sigurnosti unatoč tome što su već tada brojke počele rasti.

  • Imamo dosta alata da se zaštitimo od virusa, no suočavamo se s teškim periodom, riječima premijera Jeana Castexa, koji je predvidio “težak novembar”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SKANDAL U SVLAČIONICI POZNATOG KLUBA: TRENER DOBIO OTKAZ ZBOG VEZE S...

0
Menadžer engleskog ženskog fudbalskog kluba Leicester City Women Willie Kirk (45) dobio je otkaz nakon što je istraga otkrila da je prekršio kodeks ponašanja.