JEDNOSTAVAN I LAGAN RUČAK: PILEĆI FILE SA MEDOM I SUSAMOM

Sastojke potrebne za pripremu ovog specijaliteta verovatno već imate u svom domaćinstvu, a iako niste vrsna kuharica umijećete da napravite.

Sastojci:

2 veća pileća filea

50 ml paradajz sosa

120 ml soja sosa

susamovo ulje po želji

100 g meda

50 g smeđeg šećera

1 srednja glavica luka

3 čehna buhelog luka

120 ml vode

kafena kašičica tucane paprike

1 kašika kukuruznog brašna

1 kašika sjemena susama

3 struka mladog luka

ulje

so

biber po ukusu

Priprema:

U činiji pomiješajte sos od paradajza, soja sos, med, tucanu papriku, smeđi šećer i susamovo ulje. Vodite računa da se šećer potpuno rastopi. Napravljenu marinadu ostavite sa strane.

Za to vrijeme, sitno isjeckajte crni i bijeli luk. U dubokoj tavi zagrijte ulje, pa luk propržite dok ne postane staklast. Kada luk omekša, dodajte bijeli luk i nastavite s dinstanjem minut-dva.

Stavite pileće grudi u tavu i prelijte ih unaprijed pripremljenom marinadom. Zatim dospite vode i pustite da se krčka. Nakon pola sata, okrenite meso, kako bi se podjednako ispeklo s obje strane. Vratite poklopac i ostavite na umjerenoj vatri još pola sata.

Dok se meso dinsta, grubo nasijecite mladi luk i propržite susamovo sjeme u tavu.

Pečeno meso izvadite iz marinade, pa u nju dodajte kukuruzno brašno, da bi nastao gušći sos. Meso servirajte, prelijte sosom, a od gore pospite sjeckani mladi luk i proprženi susam.

Vaš pileći file u aromatičnom sosu je spreman! Predlažemo da ga poslužite uz kuhanu rižu i brokoli spremljen na pari. Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OGLASIO SE DANKO/EMIR PULJIĆ, ZA KOJEG SE GOVORILO DA JE KARDINALOV...

0
Ime Danka Puljića, čovjeka koji je u subotu prihvatio islam u Travniku i uzeo ime Emir, odjeknulo je regijom nakon što je u medijima objavljeno da je on bratić kardinala Vinka Puljića. Vrhbosanska nadbiskupija potom je saopćenjem negirala njegovo srodstvo s kardinalom Puljićem, a o tome šta se zapravo desilo Danko (Emir) Puljić je govorio za Anadolu Agency.