JEDNOSTAVAN NAČIN DA PROVJERITE DA LI IMATE ANEMIJU

Najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi je anemija ili malokrvnost.

Procjenjuje se da ona pogađa skoro trećinu populacije, a u većem riziku su djeca, žene i osobe sa hroničnim bolestima.

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, blijeda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem. Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po blijedoj koži.

Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste. Ako su nabori na dlanu svijetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i bjelji korjen nokta i blijeda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobijedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primijetite ove simptome, posjetite ljekara i uradite analize krvi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KURDSKI EKSTREMISTI NAPALI RADNIKE AERODROMA U PARIZU

0
Tri osobe su povrijeđene u srijedu u incidentu koji su izazvale pristalice organizacije PKK na francuskom aerodromu Charles de Gaulle u Parizu.