JEDNOSTAVNI RECEPT ZA PIZZU KOJA ĆE SE SVIMA SVIDJETI

Ovaj recept vam se može dopasti zato što, prema većini recepata za tijesto za picu ono treba dugo da stoji i čitav posao dugo traje, dok vam za ovu varijantu neće trebati više od 20 minuta. Manje-više.

Još jedna prednost pice koju sami naravite svakako je to što onda sami birate sastojke. GQ Magazin predlaže picu koja je najsličnija klasičnoj margariti.

Sastojci za tijesto:

225 grama brašna pomiješanog s praškom za pecivo

1 čajna kašika soli

3 supene kašike maslinovog ulja

7 kašika vode

Za sos:

1 veća glavica crnog luka (isjeckana)

2 čajne kašike maslinovog ulja

1 veći čen bijelog luka

300 grama paradajza iz konzerve (pelat)

1 čajna kašika soli

pola čajne kašike bibera

pola čajne kašike tucane paprike

1 supena kašika narendanog parmezana

15 grama sjeckanih halapenjo papričica

10 grama sušenih pečuraka

Za nadjev:

100 grama sjeckane mocarele

šaka svježih listova bosiljka

Priprema: U šerpu srednje veličine sipajte ulje i sjeckani crni luk, stavite na srednju jačinu vatre i dobro promiješajte. Nakon nekoliko minuta dodajte so i narendani ili izgnječeni bijeli luk. Sačekajte da luk dobije blago smeđu boju, pa dodajte paradajz, tucanu papriku i halapenjo papričicu. Može i bez ovih dodataka, ali oni su samo jedan novi sloj ukusa. Nastavite da miješate i lagano kuvajte sos na srednjoj vatri. U posudu sipajte brašno i so i napravite šupljinu – u nju sipajte ulje i vodu i dobro pomiješajte.

Mijesite tijesto minut ili dva dok postane potpuno glatko. Razvijte ga tako da potpuno obloži manju tepsiju. Ne brinite ako je tijesto tanko, pošto u sebi sadrži prašak za pecivo, narašće tokom pečenja. Dodajte kašiku maslinovog ulja u posudu gdje će biti pizza i malo zagrijte prije nego što dodate tijesto i ostavite ga na osam minuta. Sos bi trebalo da uvri do sada, dodajte mu sušene pečurke i narendajte parmezan.

Dobro promiješajte i držite na vatri još minut prije sklanjanja. Pažljivo okrenite tijesto na drugu stranu kako bi dobilo boju, a potom ga ponovo okrenite na prvu stranu. Dodajte uvreli sos, komade mocarele i stavite u rernu na nekoliko minuta da bi se sir istopio. Nakon toga, dodajte dosta bosiljka i pica je spremna.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE