JEDNOSTAVNO, JEFTINO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: DANAS PRAVIMO KOLAČ ‘JAJE NA OKO’, NEMA MU RAVNOG

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, a nestaje u trenu.

SASTOJCI

  • Za biskvit:
  • 4 jaja, podijeljena na žumanca i bjelanca
  • 160 g brašna
  • 160 g šećera + na vrh noža vanilije u prahu
  • 1,5 vrhom ravne kašičice praška za pecivo
  • 60 ml tople vode
  • 60 ml suncokretovog ulja

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 80 g gustina/škroba
  • 130 g šećera + na vrh noža vanilije u prahu
  • 500 g kiselog vrhnja

Voćni sloj:

  • 2 konzerve marelica (ukupno 840 g)
  • 2 pakovanja bezbojnog preljeva za torte i kolače
  • + 500 ml vode
  • 4 vrhom ravne kašike šećera
  • pistacije za posuti

PRIPREMA

Biskvit:

Zagrijte rernu na 175 stepeni gornji/donji grijači. Bjelanca sa malo soli istucite u čvrst snijeg.

Žumanca skupa sa šećerom i vanilijom kremasto umutite dok se ne stvori svijetložuta smjesa.

Postepeno dodajite vodu i ulje.

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i prosijte ih preko smjese od žumanaca. Suhe sastojke laganim pokretima umiješajte. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanaca.

Tijesto saspite u pleh veličine 35x27x6 cm obložen pek-papirom i pecite na 175 stepeni gornji/donji grijači 20-25 minuta.

Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov. Izvadite ga iz pleha, odstranite pek-papir i vratite biskvit unutra. Ostavite ga da se potpuno ohladi pa stavite obruč oko njega kako bi vam krema svuda imala istu debljinu.

Krema:

Od ukupne količine mlijeka saspite 200 ml u jednu posudu, a preostalo mlijeko sipajte u šerpu pa zagrijte.

U onih 200 ml dodajte šećer, vaniliju i gustin.

Čim je mlijeko prokuhalo, umiješajte smjesu od gustina i mlijeka. Miješajte konstantno dok se ne stvori gust puding.

Maknite sa šporeta pa odmah umiješajte kiselo vrhnje.

Kremu nanesite na biskvit i ravnomjerno raspodijelite.

Ostavite kolač da se ohladi dok se krema ne stegne. To traje oko 30-45 minuta.

Završni koraci:

Po čvrstoj kremi poredajte marelice (ostavite razmak između njih). 

Preljev za torte pripremite po uputstvu na pakovanju. Kad ima idealnu konzistenciju, sipajte ga kroz sito kako ne bi bilo grudvica u preljevu i nanosi se na marelice.

Ostavite kolač da se potpuno ohladi barem 1-2 sata, a zatim uživajte!

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE