SASTOJCI
- Za biskvit:
- 4 jaja, podijeljena na žumanca i bjelanca
- 160 g brašna
- 160 g šećera + na vrh noža vanilije u prahu
- 1,5 vrhom ravne kašičice praška za pecivo
- 60 ml tople vode
- 60 ml suncokretovog ulja
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 80 g gustina/škroba
- 130 g šećera + na vrh noža vanilije u prahu
- 500 g kiselog vrhnja
Voćni sloj:
- 2 konzerve marelica (ukupno 840 g)
- 2 pakovanja bezbojnog preljeva za torte i kolače
- + 500 ml vode
- 4 vrhom ravne kašike šećera
- pistacije za posuti
PRIPREMA
Biskvit:
Zagrijte rernu na 175 stepeni gornji/donji grijači. Bjelanca sa malo soli istucite u čvrst snijeg.
Žumanca skupa sa šećerom i vanilijom kremasto umutite dok se ne stvori svijetložuta smjesa.
Postepeno dodajite vodu i ulje.
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i prosijte ih preko smjese od žumanaca. Suhe sastojke laganim pokretima umiješajte. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanaca.
Tijesto saspite u pleh veličine 35x27x6 cm obložen pek-papirom i pecite na 175 stepeni gornji/donji grijači 20-25 minuta.
Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov. Izvadite ga iz pleha, odstranite pek-papir i vratite biskvit unutra. Ostavite ga da se potpuno ohladi pa stavite obruč oko njega kako bi vam krema svuda imala istu debljinu.
Krema:
Od ukupne količine mlijeka saspite 200 ml u jednu posudu, a preostalo mlijeko sipajte u šerpu pa zagrijte.
U onih 200 ml dodajte šećer, vaniliju i gustin.
Čim je mlijeko prokuhalo, umiješajte smjesu od gustina i mlijeka. Miješajte konstantno dok se ne stvori gust puding.
Maknite sa šporeta pa odmah umiješajte kiselo vrhnje.
Kremu nanesite na biskvit i ravnomjerno raspodijelite.
Ostavite kolač da se ohladi dok se krema ne stegne. To traje oko 30-45 minuta.
Završni koraci:
Po čvrstoj kremi poredajte marelice (ostavite razmak između njih).
Preljev za torte pripremite po uputstvu na pakovanju. Kad ima idealnu konzistenciju, sipajte ga kroz sito kako ne bi bilo grudvica u preljevu i nanosi se na marelice.
Ostavite kolač da se potpuno ohladi barem 1-2 sata, a zatim uživajte!
Prijatno!