Mekani kolač sa džemom preliven čokoladom je idealna poslastica za najmlađe, ali i one starije.
Sastojci:
4 jajeta
1 čaša šećera
1 vanilijin šećer
100 ml ulja
200 ml mlijeka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2 pune kašike džema
250 ml slatke pavlake
125 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Umutite jaja, šećer i vanilijin šećer. Smanjite na najmanju brzinu, pa dodajte ulje i mlijeko, konstantno muteći. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte i mutite.
Vatrostalnu posudu dimenzija 30×20 cm nauljite i pospite brašnom. Sipajte smjesu u posudu i poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečen, pa ohlađen biskvit isijecite na kocke. Kašičicom napravite udubljenja na sredini ijsečenih kocki. Izdubljene dijelove biskvita izmrvite, pa dodajte džem i sjedinite. U rupe sipajte dobijenu smjesu.
Slatku pavlaku i čokoladu otopite na pari ili tihoj vatri i prelijte kolač. Ostavite da se stegne u frižideru 2-3 sata.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.
Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne – pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.