JESMO LI ZABORAVILI JEDNI NA DRUGE: PSIHOLOG ALMA MAHMUTOVIĆ O (NE)POVEZANOSTI PARTNERA I RAZDORU U ZAJEDNICI

Opće je poznato kolika je važnost zdrave komunikacije u porodici i društvu jer prva potreba koju ima svaki čovjek jest potreba za prihvaćanjem i odobravanjem.

O komunikaciji uopće koje je sve manje među ljudima, na svom Facebook profilu pisala je psiholog Alma Mahmutović.

Naglašava kako svi želimo biti poštovani među prijateljima, u porodici i u bilo kojem društvu, da imamo sretne odnose i veze, puno ljubavi i razumijevanja, gdje možemo biti iskreni jedni prema drugima, kod kuće ili s kolegama na poslu.

Dodaje kako psiholozi smatraju da je 85 posto sreće i uspjeha koje imamo u životu, određeno je kvalitetom naših odnosa s drugima što, nažalost, znači da je i 85 posto naših problema i nezadovoljstava također povezano s drugim ljudima (dio nesreće često je ukorijenjen baš u međuljudskim odnosima).

Kakvi su današnji međuljdski odnosi? – pita se psiholog Alma Mahmutović, i konstatuje: „Izgleda, veoma loši!“.

Ilustracija
  • Nalazimo se u vrlo nezavidnom položaju po pitanju finansijskog i emotivnog dijela.  Narušena prvenstveno ova dva primarna, po meni, segmenta dovode do raspada veza ili brakova. U posljednje vrijeme mnoge osobe mi se žale na partnere.  Zašto se ponaša ovako ili onako? Zatečena osoba u tzv. “prevari” bilo chatom,  fizičkim načinom je u odbrani napadanja. Druga osoba biva povrijeđenja jer sve čini da spasi vezu ili brak. 

Kako do ozdravljenja odnosa?

Sve vrijeme gdje god stignem pričam o važnosti komunikacionog kanala. Ako već vidite da nešto ne štima, znajte da se morate savjetovati s nekim bliskim bićem ili stručnjakom.  Nije lahko izgubiti, ali ništa nije izgubljeno jer neki se poslije i pronađu još bolje. Društvene mreže kao najjučestaliji uzrok prevare.  Naravno.  Slušam i to stalno kao oblik prevare odnosno očito dosade nekome od partnera, a ne izgovara da bi trebalo malo i komunicirati o odnosu? Da li bi trebalo? Ili neka je/ga malo da  nađe mir u nemiru pa će se vratiti. Svaka neiskrenost sama po sebi više nije sveta i nema šanse da sve bude kao prije.

Ilustracija

Zato komunikacija!!! Alarmiram. Možda i mi radimo nešto pogrešno pa partner ne zna koji put bi izabrao i ide tamo gdje je najjlakše. Tako i sa finansijama doživljavamo ekonomske krahove.  Gušimo se u kreditima.  Djeca, porodica.  Stres.  Da li da dozvolimo da se jedna porodica sruši ili da pokušamo da prevaziđemo krizu? Zato moramo komunicirati. I dodatno, ako ne uspijemo, bolje dobar kraj, nego loš brak ili veza. To je čisto gušenje koje će samo od sebe na kraju svakako da pukne.  Zašto? Zato što ne razumijemo više jedno drugo.  Ne brinemo se jedno za drugo.  Ne iznenađujemo jedno drugo.  Ne zavodimo, ne poštujemo…

Azra

Svaki stres dovodi do određene psihosomatske bolesti.  Dugotrajan, hroničan izaziva mnogo toga. Loš proces svakako. Uvijek mi je žao razdora u porodicama. I ne bih to poželjela nikome, ali bitno je da dva partnera moraju obaviti razgovor sa sobom i razgovor oči u oči. Međuljudski odnos se gradi, on sam od sebe nije stvoren. Mi ga stvaramo ili ga rušimo.  Rušimo ga lošim ponašanjem,  pričama teškim, zatvaranjem,  nepoštovanjem… Sve negativno nije dobro. Pozitivna stvar je da jedina nada je da odnos uspije da oba partnera žele promjenu! Promjena je moguća i sigurna. I uvijek vjerujte, ma što god da se desi – desilo se najjbolje za vas! Svaki kraj je nekada i početak. Svako će naći svoju srodnu dušu.  Uvijek ima neko za nas ko nas razumije. I niko nije pogrešan u odnosu. Možda smo se samo pogrešno našli u trenutku ili poslije nekog vremena shvatili da nismo jedni za druge.  Vjerujte uvijek u ljubav! Nema jedinke koja ne želi biti voljena! Ljubav je i ostat će jedini najbolji motor na ovom svijetu! Okreni kotač i zavrti! – poručuje psiholog Alma mahmutović.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BILI SMO NA LICU MJESTA: POGLEDAJTE SNIMKE PRIVOĐENJA OSUMNJIČENIH U AKCIJI...

0
Pripadnici policije MUP-a KS u sklopu akcije "Start 2" vrše pretrese privatnih i poslovnih objekata u vlasništvu Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Lejle Begović, sestre bivšeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića.