JESTE LI PRAVILI EKŠIJAŠ? OVO JE PRILIKA DA KOMPOT NAPRAVITE PO RECEPTU NAŠE ALMASE LAZOVIĆ, A UZ TO U KOLAČ S MAKOM

Almasa Lazović vam danas donosi detaljnu recepturu za ekšijaš.

Riječ je o kompotu koji se u Sandžaku pravi često.

  • Nisam se u Bosni susretala sa ekšijašom osim kad nam napravi naša draga teta Meliha. Njen ekšijaš ima poseban ukus u Ramazanu, ali jedan ekšijaš sam jela mimo Ramazana i ostao mi je u sjećanju. Ekšijaš naše drage tete Elmaze Hadžić iz Rožaja.

Ekšijaš kuhate kao kompot i stavljate orašaste plodove i bobičasto voće. Jedina razlika između kompota i ekšijaša je što u ekšijaš ne ide svježe voće. Koristila sam lješnjake, bademe, grožđice, maline, kupine, borovnice, dva vanilina šećera Dolcela, šećer, limunov šećer Dolcela, na vrh kašičice limuntosa i jedan cijeli puding od vanilije Dolcela. S

Sve kuhate desetak minuta prije nego što dodate puding. Kada dodate puding sačekate da se zgusne i razlijete u čaše. Ekšijaš morate napraviti ovog Ramazana, jer ćete tako osjetiti svu ljepotu ovog osvježavajućeg  kompota koji jednom kad probate uvijek ga iznova pravite.

Danas ću napraviti jednostavni kolač s makom.

Potreban vam je kalup ili tepsija promjera 36×24 cm. I trebate jednu čašu koja mjeri 220 ml.

Potrebni sastojci su:

3 srednja jajeta

1 čaša Dolcela šećera 

½ čaše Dukat mlijeka

1 čaša ulja

1 čaša griza

1 čaša Klas brašna (cca 150 gr)

1 čaša maka

Agda:

 1½ čaše šećera

 2½ čaše vode

 3-4 kapi limunovog soka

Krema:

400 ml hladne Dukat kreme

250 gr Dukat sira maskarpone 

4 kašike Dolcela šećera u prahu

1 Dolcela vanilinog šećera

Priprema:

Za agdu pomiješajte vodu i šećer u loncu srednje veličine. Kada agda prokuha, smanjite temperaturu i  kuhajte 10 minuta. Dodajte limunov sok i promiješajte, maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Istucite jaja, kristal šećer i vanilin šećer velikom brzinom dok ne postane kremasto.

Nastavite miješati dodavanjem ulja, mlijeka, griza i maka. Prosijte brašno i prašak za pecivo, promiješajte i premjestite u nauljeni kalup i tepsiju. Pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stepeni 25-28 minuta ispod srednjeg sloja. Kad je vrh pržen, provjerite je li kuhan štapom i izvadite ga iz pećnice. Nakon što kolač izvadite, prelijte ga ohlađenim šerbetom. Zatim umutite hladnu kremu na maksimalnoj brzini.

Pomiješajte sir mascarpone, šećer u prahu i vanilin šećer. Na to dodajte vrhnje i promiješajte.

Namažite na desert i pustite da se hladi u frižideru 3-4 sata.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE