JESTE LI ZABORAVILI NA PATIŠPANJU I MAKOVNJAČU: SLIJEDITE RECEPT NAŠE ALMASE LAZOVIĆ

Torta od jabuka je jedna od slastica koju naša Almasa Lazović rado priprema.

Jabuke u kolačima podsjećaju na djetinstvo. Patišpanja u kombinacija sa filom od jabuka bit će vaš omiljeni recept ovog Ramazana.

Za ovaj kolač potrebno je:

3 srednja jajeta

100 g šećera

1 Dolcela vanilin šećer

3 kašike mlake vode

90 g Klas brašna

½ desertne kašičice Dolcela praška za pecivo

750 g jabuka

400 ml soka od jabuke

50 grama šećera

1 pakovnje Dolcela praška za puding od vanilije (37g)

2 kašike limunovog soka

½ kašičice cimeta (po želji)

Za krem:

250 g Dukat vrhnja

100 g mascarpone sira

4 kasike Dolcela šećera u prahu

1 Dolcela šlag fix

1 Dolcela vanilin šećer

Priprema:

Umutite jaja, mlaku vodu, šećer i vanilin šećer dok ne postanu kremasti. U smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo, te pomiješajte lopaticom. Premjestite ga u kalup za stezanje od 26 cm s masnim papirom i pecite 15-20 na 180 stepeni.  Prije vađenja iz pećnice provjerite čačkalicom. Pustite da se ohladi. Ogulite jabuke i narežite ih na sitne komade. Možete naribati po želji. Na to iscijedite limunov sok i promiješajte. Pomiješajte prah za puding s malo soka od jabuke u posudi. Stavite sok od jabuke i šećer u lonac, dodajte jabuke i smjesu praha za puding te promiješajte. Kuhajte na umjerenoj vatri dok jabuke ne omekšaju.  Ne smiju biti previše mekane.  Okrenite ohlađenu tortu na tanjir za torte, skinite je s masnog papira i stavite kalup oko torte. Ulijte jabuke u kolač i rasporedite. Pustite da se potpuno ohladi.

Za kremu umutite vrhnje s vanilinim šećerom. Pomiješajte sir sa šećerom u prahu, sve sjedinite i pomoću dresing vrećice ukrasite tortu.

Evo i toliko očekivanog recepta za slatko tijesto za makovnjaču.

Da biste umijesili tijesto potrebo je:

120 ml toplog Dukat mlijeka

40 g šećera

1 kvasac

1 jaje

30 g Dukat rastopljenog putera

Oko 250 g Klas brašna

 Sastojci za punjenje:

100 ml Dukat mlijeka

100 g mljevenog maka

40 g šećera

1 kašika putera

Za premaz trebate:

200 g Dolcela šećera u prahu

1 kašika vruće vode

1 kašika svježeg limunovog soka

U posudu za miješanje stavite sve sastojke osim brašna i promiješajte. Dodavanjem brašna malo po malo, dobit ćete mekano tijesto. Ostavite da fermentira jedan sat. Za nadljev zagrijte mlijeko u maloj tavi do vrijenja, dodajte mak, šećer i maslac i kuhajte 1-2 minute uz stalno miješanje. Obavezno fil ohladite u frižideru. Fermentirano tijesto podijelite na dva dijela. Stavite ga na pobrašnjeni pult i razvaljajte. Namažite filom i smotajte. Isto radimo s drugom polovicom. Izrežite u debljini od 4 cm, u sredinu ga utisnete tankom oklagijom i položite na pleh  s masnim papirom. Tijesto odmara poklopljeno 15 minuta.  Pomiješajte žumanjak s malo mlijeka te premažite svaki oblik. Pecite u zagrijanoj pećnici od 200 stepeni dok ne porumeni.  Nakon što se  ispeče premažite smjesom od šećera. Pričekajte da se šećer smrzne prije posluživanja. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NASA NAJAVILA SVEMIRSKI TURIZAM

0
NASA u svom dokumentu "Vizija budućnosti" najavljuje svemirski turizam, poput "vožnje kajaka na Titanu /Saturnovom mjesecu".