JESTE LI ZNALI DA BRAŠNO IMA BROJNE PREDNOSTI MIMO KUHANJA: MOŽE BITI ŠAMPON, LJEPILO, SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE…

Osim za pripremu hljeba i kolača, brašno će vam poslužiti za zgušnjavanje kremastih umaka i variva. Međutim, ovu namirnicu korisno uvijek imati pri ruci, ne samo za kuhanje nego i zato što vam može olakšati čišćenje.

Prolije li vam se vruća mast, poput ulja, najbolje je očistiti odmah, a ne čekati da se skori i postane ljepljiva. Iako je i s brašnom lako napraviti nered u kuhinji, u ovom slučaju upravo je ono spas. Naime, pospete li brašno po masnoći, ono će je upiti i moći ćete je lakše pokupiti. Međutim, nikad to ne činite rukama nego krpicom jer je moguće da je masnoća još vruća. Ova metoda djeluje samo dok se masnoća još nije osušila.

A upravo zato što upija masnoću, brašno je odlično i za ‘suho pranje’ kose te za čišćenje igraćih karata. A pomiješajte li brašno s vodom i ostavite da proključa, kad se ohladi, dobit ćete domaće ljepilo. Ono neće biti jako čvrsto i trajno, ali poslužit će za dječije umjetničke radove. Uz to, nije štetno za zdravlje poput brojnih kupovnih. Zbog široke praktične primjene u kućanstvu brašno se isplati kupiti u većoj količini kad je na akciji.

Služi kao suhi šampon

Malo brašna možete iskoristiti da biste očistili kosu “na suho”, odnosno upili višak masnoće. Prije toga je važno prosijati brašno jer će vam ga tako biti lakše ravnomjerno nanijeti. Nanesite prosijano brašno na korijen kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. Najbolje je napraviti ovaj korak u kadi ili tušu tako da ne napravite nered u kupaonici. Brašno će upiti višak ulja s kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svježije.

Pomoć protiv prištića

Da biste se brže riješili prištića, pomiješajte malo brašna i meda. Prekrijte flasterom i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro isperite i prištić bi trebao biti znatno manji zahvaljujući umirujućem djelovanju meda i brašnu, koje će ga isušiti budući da izvlači masnoću.

Za sazrijevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije posve zreo, možete upotrijebiti brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnatu vrećicu i pokrijte ga brašnom te ostavite oko 24 sata. Avokado bi nakon toga trebao biti spreman za jelo.

Odlično za oblikovanje

Brašno nije samo praktično – može biti i zabavno! Upotrijebite brašno i malo baby ulja kako biste dobili ‘tijesto’ za oblikovanje poput plastelina, koji djeca vole. Pomiješajte 8 šoljica brašna sa šoljicom baby ulja. Osjetit će se da je smjesa od brašna, no možete je oblikovati u koji god oblik želite.

Napravite domaće ljepilo

Pomiješajte brašno i vodu u jednakom omjeru i miješajte dok ne postane glatko. Smjesa bi trebala biti kao za palačinke. Izlijte je u lonac i zagrijavajte na srednjoj temperaturi. Konstantno miješajte dok ne proključa pa maknite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite kistom.

Daje sjaj posuđu

Nakon čišćenja svojih uređaja od nehrđajućeg čelika, možete upotrijebiti malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suhu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.

Očistite bakar

Pomiješajte brašno i sol u jednakom omjeru s dovoljno octa da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu od mjedi ili bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i bit će čist i sjajan.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.